Sağlık Bakanlığı resmen açıkladı: Bu meslekleri yapanlar artık hastanede sıra beklemeyecek

Türkiye’de artan düzensiz sığınmacı nüfusu ve yetersiz sağlık çalışanı sayısı gibi etkenler, hastanelerden randevu almayı giderek imkansız hale getirmekte. 

Sağlık hizmetlerinden faydalanmakta güçlük yaşayan vatandaşlar, randevu almaları halinde ise hastanelerde uzun kuyruklar ile karşılaşıyor. MR gibi temel sağlık hizmetleri için dahi aylar hatta bir yılı aşkın zaman sonraya randevular verilirken, bu noktada sağlık hizmetlerinden öncelikli yararlanabilmek hayati önem kazanmakta. 

BU İKİ MESLEK ARTIK ÖNCELİKLİ MUAYENE HAKKINA SAHİP OLACAK 

Acil vakalar, gaziler, hamileler ya da 65 yaş üstü hastalar gibi dezavantajlı grupları kapsayan öncelikli muayene hakkının kapsamı, Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı 2024/11 sayılı Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırası Genelgesi ile genişletildi.

Yapılan değişikliklerde, öncelikli muayene hakkına ilk kez bir ‘meslek grubu’ dahil edilirken, hakimlik ya da savcılık sıfatına sahip kişiler için sağlık hizmetlerinde öncelikli tedavi hakkı tanındı. Geçmiş yıllarda uygulanan düzenlemede yer almayan hakim ve savcıların, söz konusu uygulamaya dahil edilmesi ise tepki topladı. 

Bu durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten uzmanlar, düzenlemenin iptali için konuyu yargıya taşıyacaklarını aktarırken, Bakanlık ise söz konusu düzenlemenin ‘hizmetin aksamasını’ engellemek amacıyla yapıldığını ve bu yol ile sağlık kurumlarının daha etkin bir şekilde çalışmasının planlandığını aktardı. 

KİMLER ÖNCELİKLİ MUAYENE HAKKINA SAHİPTİR?

Yapılan son düzenlemeyle birlikte öncelikli muayene hakkına sahip olan gruplar şu şekilde belirlendi:

1. Acil vakalar (Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılması gerektiğine hekim tarafından karar verilen vakalar),

2. Engelli hastalar,

3. Hamileler,

4. 65 yaş üstü hastalar,

5. Yedi yaşından küçük çocuklar,

6. Harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malûl ve gaziler ile aileleri,

7. 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinden Sağlık Bakanlığımıza devredilen sağlık kuruluşlarında geçerli olmak üzere, öncelikli olarak garnizon dışında görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile emekli TSK, J. Gn. K.lığı ve S.G.K.lığı personeli ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler.

8. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı olan çocuklar,

9. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında hakkında koruyucu tedbir kararı olan ya da kadın konuk evinden hizmet alan kadın ve beraberindeki çocuklar,

10.Hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir