Sağlık Bakanlığının yeni yönetmeliği, birinci basamak sağlık kurumlarında düzenlemeyi içeriyor.
Aile hekimlerinde hasta sayısı sınırı 3500 olarak belirlendi.
Hastası 3500’ün üzerinden olanlarda azaltmaya gidildi. Örneğin 4 bin hastası olan bir aile hekiminin fazla olan 500 hastası, başka merkezlere nakledilecek.
Peki hastalar arasında seçim nasıl yapılacak? Burada öncelik Suriyelilerde… Altı aydır aile sağlığına uğramayan sığınmacılar ne kadarsa hepsinin kaydı siliniyor. Ayrıca Suriyelilerden yeni bir kayıt da alınmayacak. Kayıt yaptırmak isteyenler göçmen polikliniklerine gönderiliyor.
FAZLALIK KADAR SURİYELİ YOK İSE
Suriyeli sayısı, 3500 üstündeki fazlalığın altında kaldığında ise şöyle olacak: İkinci sırada kaydı silinecekler, yurt dışına göçenler veya altı aydır il dışında ikamet eden yabancı uyruklu kişiler.
Son sırada o bölgede altı aydan fazla misafir olarak kalan Türk vatandaşları var. Bir yakının veya arkadaşının yanında misafir olarak ikamet edenler, hasta sayısı az olan aile sağlığı merkezlerine kaydırılacak.
SURİYELİLER SAĞLIK HİZMETİNİ NASIL ALIYOR?
Geçici koruma kaydını tamamlamış kişilere, 99 ile başlayan yabancı kimlik numarası içeren bir Geçici Koruma Kimlik Belgesi verilir. Bu belgeyle sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanma mümkün. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında(göçmen sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, sağlık merkezleri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi ve verem savaş dispanserleri) ilk kademe tanı, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanma olanağı mevcut. Bu kuruluşlarda ayrıca bulaşıcı hastalık riskine karşı gerekli tarama ve aşılama hizmetleri, bebek, çocuk ve ergenlere sağlanan hizmetler ve kadın ve üreme sağlığı ile ilgili hizmetler veriliyor. Birinci basamak sağlık kuruluşlarına ek olarak ikinci (devlet hastaneleri) ve üçüncü basamak (eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastaneleri) sağlık kuruluşlarına da doğrudan başvurmak mümkün.
Osman Erbil
Odatv.com