Samsung Başkanı Lee için 5 yıl hapis cezası isteniyor

HANDE BERKTAN

Güney Koreli savcılar, tartışmalı bir birleşme iddiası nedeniyle açılan temyiz davasında Samsung Electronics Yönetim Kurulu Başkanı Jay Lee için beş yıl hapis cezası ve 375 bin dolara eşdeğer 500 milyon KRW para cezası talep etti.

Temyiz davası, Lee ve 13 eski Samsung yöneticisinin, 2015 yılında Samsung yan kuruluşlarının birleşmesi ile bağlantılı olarak hisse senedi fiyatlarını manipüle etmek ve muhasebe sahtekarlığı yapmaktan beraat etmesinden 10 ay sonra geldi.

Lee, Şubat ayındaki davada birleşmeyle ilgili hiçbir zaman kişisel çıkarı olmadığını, Samsung’un iştirakindeki hissesini artırmak için diğer hissedarlara zarar vermeye asla çalışmadığını söylese de savcılar temyiz mahkemesinde yeniden yönetici için hapis ve para cezası talep etti. Lee, Samsung’un birleşme sürecinde Samsung hissedarlarına zarar vermesin yanı sıra aynı davanın bir parçası olarak Samsung’un biyofarmasötik birimi Samsung Biologics’te 3,9 milyar dolarlık muhasebe dolandırıcılığı yapmakla da suçlanıyordu. Temyiz davasıyla ilgili kararın 2025 Ocak veya Şubat ayında verilmesi bekleniyor.

Duruşma iki nedenden dolayı önemli. Birincisi, lider bellek yongası üreticisi Samsung için zorlu bir dönemin ortasında geliyor; şirket kârlarını yavaşlatıyor. İkincisi, bu, ülkenin şirketlerin yapılanma biçiminde reform yapmak için yavaş yavaş çalıştığının bir işareti; bunun yalnızca ülke dışındaki küresel tüketici elektroniği alanında değil, aynı zamanda Kore’nin teknoloji ekosistemindeki rekabet açısından da pek çok sonucu olacak.

“Lee, sermaye piyasasının temellerine zarar verdi”

Savcılık ifadesinde “Sanık, grubun halefi için sermaye piyasasının temellerine zarar verdi. Azınlık hissedarlarının zararına yapılan bu düzenleme, Lee’nin kişisel güç arayışının bir sonucudur” denildi. Savcılar, sanıklara müsamaha gösterilmesi halinde birleşmenin, hukuka aykırı ve uygun yollara tereddüt edilmeden başvurularak, çıkarlarını ön planda tutacak şekilde gerçekleştirileceğini ifade etti. Samsung’un geleceğini de ilgilendiren bu dava, hem iş dünyası hem de siyasi çevreler tarafından dikkatle takip ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir