Suriye Arap Haber Ajansı’nın (SANA) Enformasyon Bakanlığı’na dayandırdığı haberde, kararın, “Suriye dokusunun tüm bileşenleriyle korunması ve ulusal birliği güçlendirmek amacıyla,” alındığı belirtildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Suriye halkının bileşenleri arasında ayrışma ve ayrımcılık yaratmayı amaçlayan mezhepsel nitelikteki her türlü medya içeriğinin veya haber içeriğinin dolaşımı veya yayınlanması kesinlikle yasaktır,” ifadelerine yer verildi.
Yasağın ihlali halinde, “faillerinin hukuki hesap verebilirliğe maruz kalacağı,” uyarısında bulunuldu.
Karar, Suriyeli Alevilerin farklı kentlerde düzenlediği protestolar sonrası belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanmasının ardından alındı.
Suriye’de yönetimi devralan Heyet Tahrir Şam (HTŞ), devrik Devlet Başkanı Beşar Esad’ın destekçileri tarafından pusuya düşürüldükleri belirtilen İçişleri Bakanlığı’nın 14 personelinin öldürülmesinin ardından gece boyunca sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Tartus, Humus ve hatta başkent Şam gibi birçok şehirde düzenlenen protestolarda çatışmalar yaşandı.
Suriye’nin yeni İçişleri Bakanı Muhammed Abdül Rahman, 14 ‘İçişleri Bakanlığı personelinin’ devrik Devlet Başkanı Beşar Esad’ın destekçileri tarafından öldürüldüğünü açıkladı.
Salı günü Hama’da Beşar Esad döneminde görev alan Alevi üç hakim ve bir subayın öldürülmesine tepki olarak çarşamba günü Humus, Hama, Tartus ve Lazkiye’de eylemler düzenlendi. Devlet medyasına göre Çarşamba günü Humus kentinde gerçekleşen gösterilere azınlıktaki Alevi ve Şii Müslüman toplulukların üyeleri öncülük etti.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), HTŞ’nin protestocuları dağıtmak için bazı noktalarda ateş açtığını ve en az bir kişinin öldüğünü ve beş kişinin de yaralandığını açıkladı.
Son olaylar, Esad’ın iki hafta önce görevden alınmasından bu yana ülkede yaşanan en şiddetli ve yaygın huzursuzluk.
Rahman, ülkenin güvenliğini “baltalamaya”, vatandaşlarının hayatını tehlikeye atmaya ya da barış ve geleceğini istikrara kavuşturma süreçlerini durdurmaya cüret eden herkesin üzerine gitme sözü verdi.
Alevilerin düzenlediği protestoların kısmen bir Alevi türbesinin yakıldığını gösteren çevrim içi bir videodan kaynaklandığı anlaşılıyor. Yetkililer ise videonun eski olduğuna ve yeni bir olay olmadığına ısrar ediyor.
Bazı protestocular eski Suriye ordusundan olup HTŞ tarafından hapsedilen askerlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
HTŞ, protestolara karşılık olarak yerel saatle akşam 6’dan sabah 8’e (TSİ 8-10) kadar sokağa çıkma yasağı uyguladı.
Devlet medyasında yer alan haberlerde sokağa çıkma yasağının sadece bir gece için uygulandığı ancak şiddetin sona ermemesi halinde yenilenebileceği belirtiliyor.
Suriye’deki Alevi azınlığın çoğunlukta olduğu Tartus kenti gibi diğer bölgelerde de küçük çaplı gösteriler düzenlendi ancak bu gösteriler bu kadar şiddetli olmadı.