Şanlıurfa’da tarih yeniden yazılıyor: Neolitik dönem rotası geliyor

Bakan yardımcısı Gökhan Yazgı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği kentte, Türkiye’deki kültür turizminin en önemli noktalarının başında Şanlıurfa’nın geldiğini söyledi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kentte yürütülen Taş Tepeler Projesi’nin büyük önem taşıdığını vurgulayan Yazgı, kentte eş zamanlı 12 bölgede kazı çalışmasının yapıldığını ifade etti. 

Hem Göbeklitepe hem Karahantepe’de şu ana kadar çok sayıda kültür varlığının gün yüzüne çıkarıldığını anlatan Yazgı, ortaya çıkan eserlere yönelik çok yönlü bilimsel çalışmaların sürdüğünü belirtti. 

“Taş Tepeler Projesi”, şu anda dünya çapındaki multidisipliner en büyük kazı 

Şanlıurfa’da 12 bölgeyi kapsayan Neolitik döneme ilişkin Taş Tepeler Projesi’nin yürütüldüğünü hatırlatan Yazgı, şunları kaydetti: 

“Taş Tepeler Projesi, şu anda dünya çapındaki multidisipliner anlamdaki en büyük kazı çalışması. Biz Bakanlık olarak Karahantepe’nin karşılama merkezinin ihalesini yaptık. Karahantepe’yi şu an Göbeklitepe’den sonra ikinci bir destinasyon noktası haline getiriyoruz. Kazı çalışmalarında ortaya çıkan buluntulara göre daha sonra Sefertepe ve Sayburç gibi sırayla yeni destinasyon noktaları, yeni gezi güzergahları haline dönüştüreceğiz.

Bu alanlarla ilgili Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy özel çalışma yürütüyor. Özel bir bütçeyle çalışıyoruz. Hem yurt dışından gelen bilim insanlarıyla ortak proje yürütüyoruz hem de proje koordinatörümüz Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki ekiple ayrıca çalışıyoruz. Göbeklitepe’deki kazıların devam etmesi süreciyle birlikte Karahantepe ve diğer noktalarda kazılarımız da büyük bir hızla devam ediyor.” 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir