Schengen’e başvurularında dikkat çeken ayrıntı

Yurt dışına seyahatlerde gerekli ve alımı her yıl zorlaşan Schengen vizesi süreciyle ilgili Eurostat önemli bir rapor paylaştı.

2023 yılında Türkiye, yaklaşık 1,1 milyon başvuru ile Schengen vizesi için en çok başvuru yapılan ikinci ülke oldu. Türkiye’den yapılan her 100 başvurudan 16,1’i reddedilirken, bu oran dünya genelindeki Schengen vizesi reddedilme ortalaması olan %16’ya oldukça yakın bir seviyede gerçekleşti.

Schengen vizesi başvurularında birinci sırada yer alan Çin’de ise vize reddedilme oranı oldukça düşük bir seviyede, %5,4 olarak kaydedildi.

Öte yandan, Schengen bölgesindeki ülkeler arasında en yüksek vize reddetme oranına sahip ülke Malta oldu. 2023 yılı verilerine göre, Malta’ya yapılan başvuruların %36,8’i reddedildi.

Bu veriler, Schengen vizesine yönelik başvuruların hem yoğunluğunu hem de ülkeler arasındaki farkları bir kez daha gözler önüne serdi.

SCHENGEN VİZESİ NEDİR

Avrupa Birliği üyesi ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi olan ülkeleri kapsayan bölgeye Schengen adı veriliyor. Bu ülkeler arasında bulunan vize serbestisi, ülke vatandaşlarının yalnızca kimlik ve pasaport ile bölge içinde seyahat edebilmelerini sağlıyor. Schengen bölgesi dışında kalan ülke vatandaşlarından ise mecburi vize istenir. Bu vizeye de Schengen vizesi adı verilir.

Schengen vizesi ile gidilecek ülkeler arasında toplam 26 ülke vardır. Avrupa Birliği üyesi olup Schengen üyesi olmayan ülkeler de vardır. Romanya, İrlanda, Hırvatistan, Birleşik Krallık, Kıbrıs ve Bulgaristan bu ülkeler arasında yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir