Selim İleri’nin cinsel kimliği polemik konusu

Türk edebiyatının son yıllardaki en ünlü isimlerinden yazar Selim İleri, 8 Ocak Çarşamba günü hayatını kaybetti.

İleri’nin vefatının ardından eşcinsel kimliği yeniden tartışma konusu oldu.

Yazar Onur Caymaz, Selim İleri’nin son günlerini anlattığı X paylaşımında, oyuncunun vaktini geçirdiği restoranlarından anekdotlara yer vererek, “Halide’yi konuştuyduk, onu anlatıyordu, âşık mıydı o deli kadına acaba… Türkân Hanım’ı sonra, ilk kez Taksim’de nasıl karşılaştıklarını anlatmıştı” dedi.

Bu sözler eşcinsel yazar Barbaros Altuğ’u kızdırdı. Altuğ, Caymaz’a yanıt vererek “Halide yerine garsonlardan birine aşık olma ihtimali yüksek. Siz istiyorsunuz diye ölen eşcinselleri de uydurduğunuz hetero aşklarla mı anacağız?” sorusunu yöneltti.

CAYMAZ NE YAZDI

Onur Caymaz’ın paylaşımının tamamı şöyle:

“Selim İleri Yakup’ta da o kadar mutlu değildi, Koço”da da. İdare ediyordu sadece. Herkesten çekiniyordu oralarda. Sadece bizi mutlu etmek için yaşadığı son birkaç yılında (bunu çoğu anlamadı, sandılar ki iyiydi, hiç iyi değildi oysa) en çok rahat ettiği tek yer Yedikule’de Safa Meyhanesi idi…

Orada, Arnavut annesiyle, halden anlar Saim Ağbi ile (mekânın sahibi) adına bir masa yapacağız, konuştuk, Attilâ İlhan’ın Divan’daki masası gibi. Bir fotoğrafını da koyarız belki. Bir de defter açarız. Gelen geçen onu yazar. Garson çocuklar da (candılar) yanında yöresinde, hocam hocam diye dolanır durur, üç beş mütevazı meze, ikiletmeden getirirlerdi. Orada iyi yiyordu (sevinirdim ben de), turşu, pilaki, (bana pancar turşusunu bile sevdirmişti, sevilecek şey mi), bir şeyler. Ama hiç uyuyamıyordu. Kapkara bir dünya demişti bir mesajında. Kimi gün bazıları, telefonlarına bile çıkmazlardı.. Tak, o ara Saim ağbi köfte gönderiyordu sonra, Sait’e, Yakup Kadri’ye dönüyorduk hemen. Necatigil’e ille de, yazmaya Orhan Kemal olacaktı diye biten şiire…

“ÂŞIK MIYDI O DELİ KADINA ACABA”

Safa, Yedikule, Mihriban (yazdığı diziyi diyorum, kim hatırlar, türkü olan değil), eski İstanbul, Bizans, yıkılmış Osmanlı, Kumkapı sahil, Cankurtaran’da ara yerler, dökülüşen yıldızlar, ayrılığın ilk yazı, boyuna Halide’yi konuştuyduk, onu anlatıyordu, âşık mıydı o deli kadına acaba…

Türkân hanımı sonra, ilk kez Taksim’de nasıl karşılaştıklarını anlatmıştı, trenler, yorgun ve kararık evler, eski İstanbul, Mel’un, Yarın Yapayalnız…

Bunlardı. Oktay Rifat’in yakışıklı yalnızlığını anlatmıştı. Onunla ilk ve son görüşmesi. Son romanında okuyacaksınız. Yakında çıkar. Oktay Bey de nasıl yapayalnız… Ne kadar yalnızmış, yalnızlarmış ikisi de… Şatolar ve kuleler mi demişti Baudelaire. Acı, acı, zaman hayatı yiyor mu demişti, öyle acı şeyler.

Bunları işte hiçbiri anlamayacak. Hiç kimse. Sayru’da, Handan Sarp’ta, hepsinde Selim’in S’si…

Yakup’un elit İstanbul’unu, Pera’sını Orhan Pamuklar yazıyor, Ara Güler, kaliteli fotoğraf makineleri, Zenit menit, Cihangir’den deniz gören teraslar meraslar felan. Orhan, İstanbul yazarıymış. Peh. Selim, başka, mütevazı, silik bir İstanbul’u yazdı. Taze sarmısak, radika, roman müsfetteleri… Asıl odur.

Bana kirlihanım peynirini anlatmıştı, vapurdumanı çiçeğini, eski İstanbul kompostolarını, Hulki babayı, köfte yapmayı (yumurtanın kıvamını), Necip Fazıl viskilerini (arada gazete bürosunda içermiş bazen), mayısları, lavantaları, kimsesizleri, yitikleri, yalnızları. Pamuklar vb, kendini paralasa yazamaz bunları. O çok satarlar, o bilmem ne ödüllüler falan. Geçelim.

Kemal Tahir değildi, Yaşar Kemal hiç değil, bak Onurcum demişti bana son buluşmamızda (bir daha buluşacaktık olmadı, ölüm engel oldu), sadece Orhan Kemal kalacak, bak demişti, göreceksin. Arkadaş Islıkları, Evlerden Biri, Devlet Kuşu, Bir Filiz Vardı. Bunlar kalacak. İnanmazdım. Neden öyleymiş, anlıyorum şimdi. Ben de gençtim sonuçta.

Bunlar üzerine sayfalarca şey yazılır…

Sayfalarca.

Yazılacak tabii. Yazacağız.”

SELİM İLERİ’Yİ KIZDIRAN SORU

Selim İleri, Boğaziçi Üniversites Kültür Araştırmaları Bölümü’nün 19-20 Nisan 2004’te düzenlediği “Queer, Türkiye ve Kimlik Sempozyumu”na Selim İleri’nin verdiği yanıt damga vurdu.

Sempozyumun ikinci gününde iki kadının ilişkisini anlatan romanı “Yarın Yapayalnız” üzerine bir konuşma yapan Selim İleri, heteroseksüelliğin ya da homoseksüelliğin aşırı dışa vurumunu estetik bulmadığını söyledi. İleri, sadece tek bir cinsel tercihin olduğuna inanmadığını ve bunların arasında bir geçiş bulunduğunu ifade etti. İleri’ye göre bir tarafa daha eğilimli olanlar, yalnızlığa ve mutsuzluğa mahkumlar.

Bunun üzerine söz alan, eşcinsel sivil toplum örgütü “Lambadaistanbul” üyesi bir dinleyici, Selim İleri’nin eşcinsel olduğunu söyledi ve “Sizin gizlemek istediğiniz eşcinsel kimliğiniz olduğunu düşünüyorum. Bu da beni mutsuz ediyor” dedi. İleri ise “Sizi mutlu etmek için çabalamak zorunda değilim. Dinlemem bile bir çabadır” şeklinde yanıt verdi.

SELİM İLERİ KİMDİR

Selim İleri, 30 Nisan 1949’da Kadıköy’de, İleri ailesinin ikinci ve son çocuğu olarak dünyaya geldi.

Selim İleri’nin babası Kıbrıslı Hasan Hilmi İleri, Lefkoşa’dan İstanbul’a gelerek öğrenim gördükten sonra devlet bursuyla gittiği İsviçre’den yüksek makine mühendisi olarak döndü. Annesi Süheyla İleri ise Adapazarlı bir ev hanımıydı. Ailenin ikinci çocuğu olan Selim İleri’nin kendisinden dokuz yaş büyük ablası Meral İleri ise Alman Filolojisi eğitimi aldı ve Almanca okutmanlığı yaptı.

GALATASARAY LİSESİ’NDE EDEBİYATÇI OLMAYA KARAR VERDİ

Eğitim hayatına 1955’te başlayan yazar, birinci sınıfı Cihangir İlkokulunda, sonraki dönemi de Firuzağa İlkokulunda tamamladı. İlkokul üçüncü sınıfta okuma kitabında Reşat Nuri Güntekin’in “Kirazlar” öyküsüyle edebiyata ilgi duyan İleri, ilerleyen yıllarda Halide Edip Adıvar ve Refik Halit Karay’ın eserleri ile tanıştı.

İleri, 1960’da Galatasaray Lisesine yatılı olarak kaydoldu ve edebiyatçı olmaya burada karar verdi. 1961’de ilk romanı olan “Dolu Yıllar”ı yazan İleri, 1962’de de hocalarının desteğiyle roman yazma çabasını sürdürdü.

Galatasaray Lisesi’nin hazırlık ve orta kısmını bitiren Selim İleri, Fransızca kompozisyon dersinden lise birde sınıfta kaldı. Sınıf tekrarı yapmamak için önce kısa bir süre Bakırköy Lisesi’ne devam ettikten sonra 1965’te Atatürk Erkek Lisesine geçti. İleri, burada edebi hayatında kendisine yeni ufuklar açan öğretmenleri Bakiye Ramazanoğlu, Vedat Günyol ve Rauf Mutluay ile tanıştı.

“SAVAŞ ÇİÇEKLERİ” YAZISIYLA EDEBİYAT DÜNYASINA ADIM ATTI

İleri, 1967 temmuz ayında “Yeni Ufuklar” dergisinde yayımlanan “Savaş Çiçekleri” öyküsel düzyazısıyla edebiyat dünyasına adım attı. Vedat Günyol’un yardımı ve kendi çabasıyla ilk öykü kitabı “Cumartesi Yalnızlığı/Güz Notları”nı 1968’de, ikinci öykü kitabı “Pastırma Yazı”nı ise 1971’de yayımladı.

Liseden mezun olduğu yıl babasını kaybeden İleri, babasının vasiyeti üzerine İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne 1968’de kaydoldu. Okuduğu bölümden memnun olmayan usta yazar, 1972’de fakülteyi bırakıp Halit Refiğ’in önerisiyle senaryo yazarlığına başladı.

İlk senaryosu “Cennetin Kapısı”nın ardından “Günahsızlar”, “Yaralı Kurt”, “Bir Demet Menekşe”, “Seni Kalbime Göndüm” ve “Göl”ün arasında olduğu 20’ye yakın senaryo kaleme alan İleri, “Kırık Bir Aşk Hikayesi” senaryosuyla 1982’de Sinema Yazarlar Birliği tarafından “Yılın En İyi Senaryosu” ödülüne layık görüldü.

“HER GECE BODRUM” ROMANIYLA GENİŞ OKUR KİTLESİNE ULAŞTI

Selim İleri, ilk romanı “Destan Gönüller”i ise 1973’te okurla buluşturdu. Bu kitabın çok fazla ilgi görmemesi üzerine öykü yazarlığına dönen İleri’nin üçüncü öykü kitabı olan “Dostlukların Son Günü” 1975’te, edebi yaşamında dönüm noktalarından biri olan “Her Gece Bodrum” romanı ise 1976’da yayımlandı. Bu kitapla geniş okur kitlesine ulaşan İleri, her yıl bir roman çıkardı.

Usta yazar, roman sevdasına ilişkin, “Tek kişi olunamayacağına inandığım için, sahiden aşkla sevmeyi öğrenebilmek için roman yazıyorum. Salt bunlar için. Ölünceye kadar da yazmak istiyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Üniversiteden ayrılmasıyla profesyonel yazarlık hayatına başlayan İleri, geçimini yazı yazarak sağladı. Yazko Edebiyat, Eşik Cini, Gösteri, Hece gibi edebiyat dergilerine yazı gönderen İleri, Argos dergisinin editörlüğünü üstlendi.

Milliyet, Dünya, Politika ve Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yapan İleri, Radikal Kitap’ta “Bir Kitap Kapağı” başlığı altında yazılar kaleme aldı.

1998’DE İLERİ “DEVLET SANATÇISI” UNVANINA LAYIK GÖRÜLDÜ

İleri, 1978’te Ali Bozok ve Mehmet Tim’le birlikte Günebakan Yayınevi’ni kurdu. Yayınevi daha sonra maddi olanaksızlıklar yüzünden kapandı.

Usta kalem, 1990’larda tiyatro oyunları yazmaya başladı. “Cahide”, “Ölüm ve Elmas” ilk yazdığı oyunlar oldu. Daha sonra “Allahaısmarladık Cumhuriyet” oyunu, hem Afife Tiyatro Ödülleri’nde hem de Avni Dilligil Ödülleri’nde ödül aldı ve Selim İleri, “En İyi Tiyatro Yazarı” seçildi.

Son oyunu “Mihri Müşfik: Ölü Bir Kelebek”in sahnelendiği 1998’de İleri, “Devlet Sanatçısı” unvanına, 2012’de de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Radyo ve televizyonlarda kültür sanat programları da sunan İleri, ayrıca “Dostlukların Son Günü” eseriyle 1976’da Sait Faik Hikaye Armağanı’nı, “Her Gece Bodrum” ile 1977 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü, “Yaşarken ve Ölürken” ile 1981 Milliyet Sanat Dergisi Yılın Romanı Ödülü’nü, “Kırık Bir Aşk Hikayesi” ile 1982 Sinema Yazarlar Derneği En İyi Senaryo Ödülü’nü, “Mavi Kanatlarınla Yalnız Benim Olsaydın” ile 1991 Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü’nü, “Bu Yaz Ayrılığın İlk Yazı Olacak” ile 2001 Orhan Kemal Roman Ödülü’nü, “Uzak, Hep Uzak” ile 2003 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü ve “İstanbul’un Sandık Odası”, 2005 Türkiye Yazarlar Birliği Hatıra Ödülü’nü, 2012’de öykü dalında verilen Aydın Doğan Ödülü’nü aldı.

İLERİ’NİN YAZI HAYATI

Selim İleri, yazın evrenini kendi yaşam öyküsünden, kişisel deneyimlerinden, gözlemlerinden ve okuma birikiminden yola çıkarak oluşturdu. Yaşamında kitabın değer kazanması, annesinin ona okuduğu masallarla başladı.

Dokuz yaşında okumaya başladığı Kemalettin Tuğcu romanlarıyla birlikte, Kerime Nadir, Ethem İzzet Benice, Muazzez Tahsin Berkant gibi popüler romancıların eserlerindeki duyarlıklardan etkilendi.

Lise döneminde Albert Camus, Franz Kafka ve Jean-Paul Sartre romanlarıyla birlikte Abdülhak Şinasi Hisar, Ahmet Hamdi Tanpınar, Attila İlhan, Jane Austen, Nezihe Meriç, Oktay Akbal, Virginia Woolf gibi edebiyatçıların eserlerini okuyan yazar, edebiyatı yaşamın kendisi olarak görmeye başladı. Necati Cumalı, Oktay Akbal, Sait Faik Abasıyanık ve Sabahattin Ali öyküdeki ilk ustaları oldu.

Eserlerinde bireyselliğin öne çıktığı bir yazar tavrına sahip olan İleri, Türk edebiyatında romancı kimliği ile öne çıktı.

İleri, “Sanatlar Arası Kardeşlik” başlıklı yazısında edebiyat hayatına dair şunları kaydetmişti:

“… Hayattan, gerçek kişilerden yola çıkarak romanlar, öyküler yazdım. Ama onlara hayat veren hep edebiyat sanatı oldu. Okuduğum şiirler, okuduğum romanlar, tiyatro oyunları, öyküler, bazen bir deneme, bazen bir şairin düzyazısı. Asıl onlardı yazmak dürtüsünü kışkırtan, hayat değil. Hayattan edindim, edebiyattan beslendim.

Kırk yılı aşkın çabama bakıyorum, her kitapta başka kitapların, beni yıllarca beni yıllarca sarıp sarmalamış edebi eserlerin yansımalarını çözümlemeye çalışıyorum. Hele bir iki romanım var ki doğrudan doğruya edebi eserden kaynaklamış. Halit Ziya’nın ‘Bir Acı Hikaye’si olmasaydı ‘Kırık Deniz Kabukları’nı yazamazdım…

Resim sanatından da çok yararlandığımı, çok beslendiğimi mutlaka belirtmeliyim. Özellikle kendi resim sanatımızdan, kimi ressamlarımız yazdıklarıma adeta kılavuz oldu. Sanatlar arası bir kardeşlik herhalde.”

Selim İleri’nin edebiyat hayatı boyunca kaleme aldığı bazı eserler şöyle:

“Öyküleri Cumartesi Yalnızlığı”, “Bir Denizin Eteklerinde, “Eski Defterde Solmuş Çiçekler”, “Son Yaz Akşamı”, “Hüzün Kahvesi”, “Otuz Yılın Bütün Hikayeleri”, “Fotoğrafı Sana Gönderiyorum”, “Yağmur Akşamları”, “Ölüm İlişkileri”, “Bir Akşam Alacası”, “Cehennem Kraliçesi”, “Yaşarken Ve Ölürken”, “Ölünceye Kadar Seninim”, “Yalancı Şafak”, “Saz Caz Düğün Varyete, “Gramofon Hala Çalıyor”, “Ada”, “Her Yalnızlık Gibi”, “Bu Yaz Ayrılığın İlk Yazı Olacak”, “Yarın Yapayalnız”, “Çağdaşlık Sorunları”, “Aşk-ı Memnu Ya Da Uzun Bir Kışın Siyah Günleri”, “Düşünce Ve Duyarlık”, “Kamelyasız Kadınlar”, “Seni Çok Özledim”, “O Yakamoz Söner”, “Perisi Kaçmış Yazılar”, “İstanbul Kitapları İstanbul Yalnızlığı”, “Yıldızlar Altında İstanbul, “İstanbul Seni Unutmadım”, “İstanbul’un Sandık Odası”, “İstanbul Hatıralar Kolonyası”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir