“Semerkant’tan İstanbul’a: Ali Kuşçu ve Çevresi” sergisi açıldı
T24 Haber Merkezi
İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) Bilim Tarihi Enstitüsü ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu (TYEK) Başkanlığının işbirliği ve Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) katkılarıyla hazırlanan, “Semerkant’tan İstanbul’a: Ali Kuşçu ve Çevresi” sergisi açıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Rami Kütüphanesi’ndeki “Semerkant’tan İstanbul’a: Ali Kuşçu ve Çevresi Yazma Eser Sergisi”nin açılışına katıldı.
Serginin açılışında konuşan Ersoy, “Çatısı altında buluştuğumuz bu etkileyici mekan, bizim hizmet ve eser anlayışımızın özüne işaret etmektedir. Bu özde, değişim, yenilik, işlevsellik, inşa ve ihya, değerlendirme ve dönüştürme, yaşatma ve aktarma gibi düsturlar vardır.” dedi.
Ersoy, Rami Kütüphanesi’nin barındırdığı işlevsellik, ulaştığı kitle, kalite ve kapasiteyle her konuya varlığıyla cevap veren bir konuma geldiğine işaret ederek, “Açılışının üzerinden henüz 2 sene bile geçmeden geldiği bu seviye, doğru fikirlerin ülkemiz ve milletimiz için verilen yoğun emekle buluştuğunda, asla zayi olmayacağını göstermesi açısından çok değerlidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca Ersoy, şunları kaydetti:
“Bu değeri sözde ve eylemde, eserde ve etkinlikte, işte ve işleyişte sürekli ortaya koymaktayız. Ülkemizde ve gönül coğrafyamızda restore edip ayağa kaldırdığımız, işlevsel kılıp hayata dahil ettiğimiz nice eserin ardında bu bilinç var ve yine sadece mimari yapılar için değil, sözlü edebiyatımızdan el yazmalarına, tarihimizin şanlı isimlerinden günümüzün insan hazinelerine kadar bütün kültür ve miras unsurlarımız için bu farkındalığa sahip olduğumuzu da özellikle belirtmek isterim. Semerkant’tan İstanbul’a: Ali Kuşçu ve Çevresi sergisi de bunun bir tezahürüdür.”
“Ali Kuşçu çok bilinen tarihi şahsiyetlerden biri”
TYEK Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz ise Ali Kuşçu’nun ülkede çok bilinen, çok tanınan tarihi şahsiyetlerden biri olduğunu ifade etti.
Ali Kuşçu’nun vefatının 550. yılı münasebetiyle bir dizi bilimsel ve kültürel etkinlikler düzenlendiğini aktaran Yılmaz, bu etkinliklerin düzenlenmesine öncülük eden Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu‘nun uzun yıllar bu konuyu çalışmakla beraber 4-5 yıl önce 550. yılı planlayan bir dizi etkinliği gündeme getirdiğini ve bunun Cumhurbaşkanlığı, UNESCO ve Türk dünyası nezdinde kabul gördüğünü anlattı.
Yılmaz, Ali Kuşçu’nun astronomi ve matematik alanındaki çalışmalarıyla öne çıktığını, ayrıca Osmanlı eğitim sisteminde de önemli bir yeri olduğunu ve Eyüpsultan’da metfun bulunduğunu dile getirdi.
Açılış etkinliğine ayrıca Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Sülün, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, İMÜ Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Prof. Dr. Nevzat Şimşek, Prof. Dr. Ali Kocataş, Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Prof. Dr. Selim Karahasanoğlu, Mustafa Vayni, Prof. Dr. Jamil Ragep, Dr. Sally Ragep ve Dr. Colinda Lindermann‘ın da aralarında bulunduğu davetliler katıldı.
Açılış konuşmalarının ardından Bakan Ersoy’a serginin kataloğu takdim edildi ve katılımcılar sergiyi gezerek eserlere ilişkin yetkililerden bilgi aldı.
“Semerkant’tan İstanbul’a: Ali Kuşçu ve Çevresi” yazma eser sergisinde, Ali Kuşçu’ya ve entelektüel çevresine ait 50 civarında yazma eserlerin orijinal nüshaları ile dönemin astronomi aletleri yer alıyor.
İTÜ’de “Uluslararası Ali Kuşçu Sempozyumu” düzenlenecek
Vefatının 550. yılı münasebetiyle UNESCO tarafından ilan edilen 2024 Ali Kuşçu Yılı etkinlikleri kapsamında ayrıca İMÜ Bilim Tarihi Enstitüsü ile TÜBA’nın işbirliği, TYEK, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Fatih Belediyesinin katkılarıyla 19-20 Kasım’da “Uluslararası Ali Kuşçu Sempozyumu” düzenlenecek.
İTÜ Maçka Kampüsü Yabancı Diller Yüksekokulu’nda Türkiye, Almanya, İran, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden 30 civarında akademisyenin katılımıyla düzenlenecek sempozyumda, Ali Kuşçu’nun bilimsel ve entelektüel mirası farklı yönleriyle ele alınacak. (AA)