Sendikadan ‘erteleme’ kararına tepki: Grevlerimiz sürecek!

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, aldıkları grev kararının “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmesine tepki gösterdi.  Sendika Genel Başkanı Özkan Atar, alınan kararların Anayasa’ya aykırı olduğunu ve işçilerin hak arama mücadelesini engellemeye yönelik olduğunu ifade etti.

Atar, üyelerinin düşük maaşlarla çalıştığını ve sürekli reel ücret kaybı yaşadığını belirterek, yüzde 125 oranında ücret zammı talep ettiklerini ancak MESS’in (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) yüzde 40 oranında bir zam teklif ettiği belirtti. Bu teklifin metal işçilerinin açlık sınırında ve yoksulluk sınırının altında yaşamaya devam etmeleri anlamına geldiğinden anlaşma sağlanamaması ve görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine grev kararı alındığını belirtti.

Atar, GridSolutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik fabrikalarında greve çıktıklarını önümüzdeki günlerde ise Balıkesir Gönen’de bulunan MESS üyesi Arıtaş Kriyojenik fabrikasında 19 Aralık günü, Kocaeli/Çayırova’da bulunan Green Transfo fabrikasında ise 25 Aralık günü greve çıkacaklarını söyledi.

“Bugün itibariyle 7 fabrikada 1600 civarındaki üyemiz grevdedir. Önümüzdeki günlerde 2 fabrikada daha 400 üyemiz greve başlayacaktır” ifadelerine yer veren Atar, “Böylece 5 işletmeye bağlı 9 fabrikada yaklaşık 2 bin üyemiz greve çıkmış olacak” dedi.

KARARA TEPKİ GÖSTERDİ: ERTELEME DEĞİL YASAKLAMA

Grevlerin “milli güvenliği bozucu nitelikte” olması gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmesine tepki gösteren Atar, “Öncelikle belirtmek isteriz ki bu karar bir erteleme değil, yasaklamadır. Çünkü, erteleme grevlerin daha sonra yapılması anlamını taşır. Oysa burada yapılan, “erteleme” adı altında yasaklamadır; çünkü daha sonra yapılması söz konusu değildir” ifadelerine yer verdi.

Atar, “Grev yasaklamalarının yapıldığı işyerleri trafo üreten ve ürettiklerinin tümünü de ihraç eden işletmelerdir. Dolayısıyla, bu fabrikaların yurt içine yönelik üretimleri yoktur ve bu nedenle de Türkiye’nin milli güvenliği bozması söz konusu olamaz” dedi.

MESS ÜYESİ OLMAYAN FABRİKADAKİ EYLEME YASAK YOK

MESS üyesi olan; GE Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik fabrikalarındaki grevler, “milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu” gerekçesiyle yasaklandı. Ancak MESS üyesi olmayan Green Transfo fabrikasındaki grev yasak kapsamına alınmadı.

Bu durum, sendika tarafından çifte standart olarak değerlendirildi. Atar, yasağın “adrese teslim” bir uygulama olduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Yine grev kararı aldığımız bir başka işletme olan ve MESS üyesi olmayan Green Transfo işyerinde ise grev kararımız yasaklanmamıştır. Dolayısıyla aynı işi yapan bir fabrikada grev milli güvenliği bozarken, bir başka fabrikada ise milli güvenliği bozmamaktadır. Bu durum nasıl açıklanacaktır bilemiyoruz. Diğer yandan çeşitli sektörlerde halen devam eden çok sayıda grev varken üstelik sendikamızın örgütlü olduğu Mersen işyerinde de aylardır grevimiz sürerken yasaklama sadece 4 işletme için yapılmıştır. Diğer hiçbir işletme milli güvenliği bozmamakta ama MESS’e üye 4 işletme mi milli güvenliği bozmaktadır?

Bütün bunlar grev yasağının ne kadar hukuk dışı olduğunun özetidir. Yasaklanan grevlerin olduğu işletmeler MESS’e üyedir. Sadece MESS üyesi işletmelerdeki grevler tam da adrese teslim olarak yasaklanmıştır. Oysa birkaç ay önce MESS’ten ayrılan ve yine grev kararı aldığımız bir işyeri olan Green Transfo’da grev yasaklanmamıştır. Bunun anlamı açıktır. Yapılan işlemin milli güvenlikle ilgisi yoktur ve bir sermaye örgütünün korunmasından başka bir anlamı da yoktur.”

‘METAL  İŞÇİLERİ GREVLERİNİ SÜRDÜRECEKTİR’

2003 -2023 dönemi içerisinde (AKP dönemi) toplam 19 “Grev Erteleme” kararı verildiğini hatırlatan Atar, geçmişte Anayasa Mahkemesi’nin grev yasaklarını hukuka aykırı bulduğunu hatırlatarak, bu kararların bugün de geçerli olduğunu vurguladı.

Özellikle 2015’te alınan bir grev yasağına karşı Anayasa Mahkemesi’nin, işçilerin sendika hakkının ihlal edildiğine hükmettiğini hatırlattı.

Atar “Şimdi metal işçileri Anayasa’dan doğan haklarına sahip çıkacak ve Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulayacak ve grevlerini sürdürecektir. Grevlerimiz, üyelerimizin kabul edeceği adil bir toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar dün olduğu şekliyle sürecektir. Sermaye ve iktidara düşen görev, grevleri yasaklayarak özgür toplu sözleşme hakkını engellemek değil, işçilerin talep ve beklentilerinin gereğinin yerine getirilmesidir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir