Şimşek: 2026 sonrası istikrar dönemi olacak
4 mins read

Şimşek: 2026 sonrası istikrar dönemi olacak

Şimşek, “Çalışanlarımızı hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Geçen sene asgari ücret yüzde 107.5 arttı. Geçen sene enflasyon neydi? Yüzde 65. Bu sene enflasyon yüzde 44’e revize edildi, yüzde 49 vermişiz” dedi. Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Şimşek, şu anda dezenflasyon döneminde olunduğuna dikkat çekerek, “Özellikle 2026 ve sonrası istikrar dönemi olacak. Yani enflasyonun artık tek haneye doğru evrildiği ve kalıcı şekilde kontrol altına alındığı dönem olacak. Amacımız enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneye düşürmek. Çünkü fiyat istikrarının tanımı da budur” dedi. Şimşek, birçok şirketin, indirimlerden yararlandığı için vergi vermediğini, bu yüzden yurt içi asgari kurumlar vergisini getirdiklerini söyledi. Düzenlemeyle şirketlerin en az yüzde 10 vergi vereceğini bildiren Şimşek, “Çok uluslu şirketler minimum yüzde 15 vergi verecek. Peki bunu ne zaman getirdik? ‘Sermayeyi destekleyen’ Mehmet Şimşek’in bakan olmasından sonraki dönemde getirdik. Şirketlerin taşınmaz satışlarında yüzde 50 kazanç istisnasını, serbest bölgede faaliyet gösterenlerin istisnasını daralttık. Kur Korumalı Mevduata (KKM) stopaj vergisi getirdik. Zengini vergilendiriyoruz” dedi.

SİLME YETKİSİ MECLİS’İN
Bakan Şimşek, “Vergi borçlarının silindiği” iddialarına ilişkin, “Türk vergi hukukunda, hiçbir bakanın veya idarenin, vergi borcunu silme yetkisi yok. Vergileri silme yetkisi sadece ve sadece yüce Meclis’indir” ifadesini kullandı. “Uzlaşmalarda ana parada hiçbir şekilde indirim yapılamaz” şeklinde yasal düzenleme yaptıklarını anımsatan Şimşek, şunları kaydetti: “Ben vergi borcu asla silmedim. Çünkü ben hiçbir şekilde böyle bir sorumluluk üstlenmem. Maliye Bakanı’nın hatta Cumhurbaşkanı’nın vergi silme yetkisi yoktur. Hiçbir zaman, hiçbir şirketin vergisini silmedim, silmeyeceğim. Çünkü silemem, benim yetkim yok.”

ZİRAAT İDDİALARI YALAN
Bakan Şimşek, Ziraat Bankası’nın Antalya’daki toplantısına ilişkin eleştirilerle ilgili, “Genel müdürün bana söylediklerini aktarıyorum. Tüm bankaların yaptığı gibi Ziraat Bankası da son 13 yıldır düzenli olarak yılın sonunda, bir sonraki yılın hedeflerini tartışmak, istişarede bulunmak üzere toplanıyor. Yapılan toplantı da bu bağlamda. Bir gazetede, ‘Bakan Şimşek 5 bin dolarlık otelde kalacak’ diyorlar. Ben nereye gidiyorum, nerede kalıyorum, hangi villada, ben de merak ettim. Bir kere o toplantıya gitmiyorum. Gitsem bile günübirlik gidiyorum, gittiğim yerde kalmıyorum” dedi.

KİTABIMIZDA AYRIMCILIK YOK
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yapılan yatırımları da anlatan Şimşek, “2003- 2024 döneminde sabit fiyatlarla bölgeye tam 1.1 trilyon liralık yatırım yapılmış. Aynı dönemde Doğu Anadolu’ya 1 trilyon 40 milyar lira yatırım yapılmış. Bizim kitabımızda ayrımcılık olmaz” dedi. Tasarruf tedbir paketini açıkladıklarını anımsatan Şimşek, bu yıl kamuda taşıt sayısının 2023’e göre 3 bin 848 adet arttığına, bunun yüzde 90’ının güvenlik, sağlık ve afet yönetimi için edinilen taşıtlar olduğuna işaret etti.

EYT DENGEYİ BOZDU
EYT maliyetine de değinen Şimşek, maliyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na sorduklarını söyledi. Şimşek, “Aktüeryal dengeyi bozan bir uygulama mı? Evet. Şu anda OECD’de 38 ülke var. Bu ülkelerin bir tanesini gösterin 30’lu yaşlarda, 40’lı yaşlarda emekli olan. Hatta 50’li yaşlarda emekli olunan ülke neredeyse kalmadı. Birçok ülke 65’in üzerine çıktı” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir