Sokak hayvanlarını AKP’li belediyelerden korumak için hayvan barınağı kurdu

Birçok kesiminin tepkisine rağmen AKP iktidarının çıkarmış olduğu ve kamuoyunda ‘katliam yasası’ olarak tanımlanan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun geçtiğimiz aylarda yürürlüğe girdi. Hayvanların itlaf edilmesine sessiz kalmak istemeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı personeli Tuğba Hazar, sokak hayvanlarının daha iyi şartlarda yaşaması ve bakımlarının yapılması için eşinin memleketi olan Elazığ’da hayvan barınağı kurdu.

BU BARINAKTA BİN KÖPEĞE BAKILACAK

Merkeze bağlı bir köyde daha önce büyükbaş hayvanlar için kullanılan 14 bin metrekarelik bir alanı hayvan barınağına dönüştürmek için kolları sıvadı. Yaklaşık 35 hayvansever ile birlikte hayvan barınağı yapılacak alanı başta aşağıya temizleyen hayvanseverler köpekler için gerek duyulacak araçları da tahsis etmeye başladı. Bin tane köpeğin ihtiyaçlarının karşılanacağı barınakta köpek almak isteyen hayvanseverler, tüm bakımlarını üstlenerek köpek sahiplenebilecek.

 

“YASADAN SONRA BİRÇOK BARINAKTA KATLİAMLAR YAŞANMAKTA”

Daha önce sokak hayvanları için projelerde çalıştığını ancak son hayvan katliamı yasasıyla birlikte hayvanların kurtarılması için kalıcı bir çözüm olarak barınak kurma fikri kafasında oluştuğunu belirten hayvan aktivisti Tuğba Hazar, “İki yıldır Elazığ’da yaşıyorum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında çalışıyorum. İki yıldır Elazığ’da Sokak hayvanlarıyla ilgili köylerden, kasabalardan, şehir merkezlerinden kurtarma projeleri oluşturuyorum. Fakat son çıkan katliam yasasından sonra Türkiye’nin birçok ilinde barınaklarda katliamlar yaşanmakta. Son yaşanan olaylarda Gebze ve Ümraniye’de buna dahil hepimiz bu görüntüleri görüyoruz. Maalesef hiçbir çözüm bulamıyoruz. Biz bu çözümsüzlük aşamasında hayvanseverler olarak bir çiftlik kurmaya karar verdik. Çünkü şuan bu sokak hayvanlarına bizim bir yuva olabilmemiz ve bunları kurtarabilmemiz için yapmamız gereken tek şey onlara yaşamlarını sağlıklı devam edebilecekleri bir yuva oluşturmak. Elazığ’da da bu kapsamda çok fazla hayvanlarla ilgili katliam haberleri alıyoruz. Elazığ’ın çevre köylerinden ve ilçelerinden çoğunda daha önce hayvanları alıp, kısırlaştırıp sokağa bırakıyorduk. Fakat Elazığ’da da şu anda hayvanların bulunmadığını ve belediye tarafından hayvanların toplandığını ve toplanan hayvanların ise akıbeti hakkında maalesef hiçbirimizin bilgisi bulunmuyor. Bundan sonra bizim yaşam alanımız gönüllülerle birlikte sokak hayvanlarına dair kısırlaştırma, aşılama ve yaşatma şeklinde devam edecek” diye konuştu.

“BÜTÜN HAYVANSEVELERİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Yapmış oldukları projede veteriner öğrencilerinin de desteğini alan Hazar, “Bu projede yanımızda bulunan hayvansever arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyoruz. Biz burayı Elazığ’a 20 kilometre uzaklıkta bir çiftlik olarak kiraladık. Yeni başlayan bu projede bütün hayvanseverlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü büyük bir proje ve büyük bir maliyet. Biz elimizden geldiğinde bu projenin içerisinde yer alıyoruz. Bizimle birlikte yola devam etmek isteyen herkesi bu projeye davet etmek istiyoruz. Bu projede veteriner öğrencilerimiz de mevcut kendileri gönüllü olarak bu projede yer almakta. Bu arkadaşlarımız bize kısırlaştırma ve aşılama konusunda yardımcı olacaklar. Barınağın temizliği konusunda da hepsi günlerdir yanımızdalar hepsine yardımları için çok teşekkür ediyoruz. Şuanda açık alanımız 14 bin metrekare olarak mevcut kapalı alanda ise içeriye girebilecek köpek sayısı yaklaşık 300 tane. Kış için ve hasta ve yavru köpekler için kapalı alanı değerlendireceğiz. Açık alanda ise bin köpeğe yakın barınma imkanı sağlayabileceğiz. İlk etap da proje dahilinde barınacakları yerleri oluşturup kısırlaştırma ve aşılamalarını yaparak alacağız. Buraya aşısız ve kısır olmayan hiçbir hayvanın girişini yapmayacağız bizim için öncelik kısırlaştırma bu konuda da veteriner arkadaşlarımızdan da destek alacağız” diye kaydetti.

“VETERİNER HEKİMLER OLARAK BİR DURUŞ SERGİLEMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Katliam yasasının yasalaşması sonrasında hayvanseverler olarak tedirgin durumda olduklarını belirten Fırat Üniversitesi Veterinerlik bölümü öğrencisi Emine Kavillioğlu, “Yaklaşık bir aydır burada devam etmekte olan bir tadilat var. Son süreçte çıkmış olan yasalardan haberdarız bu katliam yasasıyla ilgili hepimiz son derece tedirgin durumdayız. Bu konuda gönüllü veteriner hekimler olarak elimizden geldiğince bir çaba, çalışma ve duruş sergilemeye çalışıyoruz. Bu duruşun sonucunda bir aydır devam etmekte olan proje kapsamı gereği bir çalışmamız var. Yaklaşık 30-35 kişilik bir ekiple burada hayvanlar için yaşama alanı sağlayabileceğim bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Hayvanlarımızın naklini gerçekleştirebileceği, yaşayabileceği, tedavilerini, kısırlaştırmalarını, ciplerini yapabilmek için bir yaşam alanı dizayn etmeye çalışıyoruz. Bu konuda hepimiz son derece güzel bir çaba sergiliyoruz ve bu konuda bize destek sağlayabilecek herkesin desteklerini de bekliyoruz. Çünkü bu iş yakın zamanda birkaç kişiyle hallolabilecek bir şey değil açıkçası. Çünkü çok fazla ihbar alıyoruz çok kötü haberlerle karşılaşıyoruz maalesef. Hayvanlarımızın sağlığı için yaşamlarını devam ettirebilmeleri için bu konuda bizimle birlikte çalışabilecek insanlara, bize destek sağlayabilecek kurum ve kuruluşlara çok ihtiyacımız olacak. Bu konuda bize yardım etmek isteyen destek olabilen herkese çok ediyor ve desteklerinizi bekliyoruz” dedi.

“HAYVANLARIMIZIN AŞILAMASI VE KISIRLAŞTIRMASINI YAPACAĞIZ”

Elazığ’da alternatif bir hayvan barınağının kurulması projesini duyduğunda çok mutlu olduğunu belirten veterinerlik bölümü öğrencisi Pelin Pırnaldağ, “İstanbul’dan geldim. İstanbul’da sokak hayvanlarını besliyorum. Fakat son çıkan bu yasada beslediğim hayvanlarımın yanımdan gideceği tehlikesini görerek çok korktum. Elazığ’da böyle bir proje olması beni çok mutlu etti. Kurtarılan hayvanlarımızın burada hayatlarını mutlu bir şekilde yaşamaları için arkadaşlarımla beraber bu barınağın iyi bir şartta hizmet verebilmesi için yardımcı olmaya geldik. Şuanda burayı temizliyoruz ve gerekli bakımlarını yapıyoruz. Daha sonrada gelen hayvanlarımızın aşılaması ve kısırlaştırmasını yapacağız. Bu yasa hepimizi çok üzdü, bende bir veteriner öğrencisi olarak tepkisi kalamadım. O yüzden Elazığ’da bir ilk olan böyle bir projenin başlatılması beni çok mutlu etti. Ben ve arkadaşlarım elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Bende evimde üç tane kedi besliyorum ve evimdeki kediler olduğu gibi diğer kedi ve köpekler hepsi benim canım. O yüzden arkadaşlarımla beraber onlar için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir