Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz canlı yayında asgari ücret ve en düşük emekli maaşı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
ASGARİ ÜRETTE NASIL BİR ZAM POLİTİKASI OLACAK?
Hadise sadece kamunun bir kararı ile ilgili değil. Üçlü bir mekanizma var. Kamu, işçi, işveren üçlü mekanizma var. 10 Aralık’ta ilk toplantı yapılacak. En geç aralık sonuna kadar da bu konu netleştirilmiş olacak. Asgari ücret minimum ücrettir. Bundan daha fazla ücret verenlerin elimi kimse tutmuyor, keşke özel sektörde başka alanlarda imkanı olan daha fazla verse. Bunun altında olmaz çizgisidir asgari ücret.
2023’te yüzde 100’den fazla artış yaptık, 2024’te yüzde 50’ye yakın artış yapıldı. Geçmişe göre belli bir seviyeye gelmiş durumdayız. Tarihi bir kararla asgari ücreti vergi dışı tuttuk.
‘BU YIL VAZGEÇTİĞİMİZ VERGİ 677 MİLYAR TL’
Sadece asgari ücreti vergi dışı tuttuğumuz için bu yıl vazgeçtiğimiz vergi 677 milyar TL tutarında. Gelecek yıl 850 milyar liradan bahsediyoruz.
Emek yoğun sektörler kritik, bütün bunlar masada olacaktır. Değerlendirilecektir, herkes argümanını ortaya koyacaktır, sonuçta bir rakam şekillenecektir. Şimdiden rakamsal yorum yapmak doğru olmaz. Müzakereleri hep birlikte takip edeceğiz.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ALAN EMEKLİLER İÇİN BİR İLAVE DÜZENLEME OLACAK MI?
Bunu AK Parti getirdi, geçmişte asgari emekli maaşı diye bir şey yoktu. Bir kanuni düzenleme ile birlikte ilk defa asgari bir emekli ücreti belirlendi. Primi ne olursa olsun kök ücreti ne olursa olsun belli bir asgari emekli maaşı kanunla düzenlenmiş oldu. Şu anda 12 bin 500 seviyesinde.
“MUTLAKA BİR DEĞERLENDİRME YAPILACAK”
En temel kuralımız enflasyona ezdirmeme kuralı. O kurallar mutlaka çalışacaktır. 12 bin 500 TL ile ilgili mutlaka bir değerlendirme yapılacaktır diye inanıyorum. Genel artışlarla birlikte asgari emeklimizle ilgili de mutlaka bir çalışma yapılacaktır. Orada bir kanuni düzenleme gerekiyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, MTV’DE İNDİRİM YETKİSİNİ KULLANACAK MI?
Bir taraftan kamunun gelir ihtiyacı var. Diğer taraftan dezenflasyon politikasına maliye politikası ile destek boyutu ve sosyal talepleri karşılama boyutu var. Bunlar arasında bir değerlendirme yapılacaktır. Belli kararlar alınacaktır. Dezenflasyon sürecini destekleyici bir yaklaşım sergileneceğini düşünüyorum ben. Çalışmalar bitmeden söz söylemem doğru olmaz. Maliyenin gelirlerini gözeterek bir denge içinde buna bakılacaktır.