EVRİN GÜVENDİK / Ankara – Eklenen maddelere göre, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay illeri ile Gaziantep ili İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde deprem tarihi itibariyle mükellefiyet kaydı bulunan ve 30 Aralık 2024 tarihi itibariyle mücbir sebep hali sona eren mükellefler için 6’şar aylık dönemlerle bir yıl süre uzatımı yapıldı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik öngören yasa teklifi görüşüldü. Komisyonda, kabul edilen teklife 4 madde ihdas edildi. Eklenen maddelere göre, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay illeri ile Gaziantep ili İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde deprem tarihi itibariyle mükellefiyet kaydı bulunan ve 30 Aralık 2024 tarihi itibariyle mücbir sebep hali sona eren mükellefler için altışar aylık dönemlerle bir yıl süre uzatımı yapıldı.
HAZİNE BAKANLIĞI YETKİLİ OLACAK
Yasa teklifine eklenen bir başka maddeyle ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mücbir sebep uygulamalarına yeni düzen getirildi. Düzenlemeye göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı, mücbir sebep sayılan hallerde bölge, ilçe, mahal ve afete maruz kalanlar itibariyle mücbir sebep hali ilan etmeye yetkili olacak. Bunun yanı sıra Bakanlık “organize sanayi bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi, serbest bölge gibi bölgeler” için de bu yetkisini kullanabilecek. Bakanlık mücbir sebep yetkisini “mükellefiyet, vergi türü, vergilendirme, defter tutma usulü, faaliyet konusu, sektör, aktif toplamı, öz sermaye toplamı, satış hasılatı ve çalıştırılan hizmet erbabı” kriterlerini dikkate alarak yapacak. Teklife mücbir sebebin ne zaman başlayıp ne zaman biteceğine ilişkin de hüküm eklendi. Mücbir sebep hali, ilan edildiği tarihin rastladığı ayı izleyen üçüncü ayın son günü itibariyle sona erecek. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı mücbir sebebin meydana geldiği tarihin rastladığı ayı izleyen 18’inci ayın sonuna kadar uzatmaya yetkili olacak.
ENGELLİ ARAÇ ALIMINDA CUMHURBAŞKANI’NA YETKİ
Yasa teklifine eklenen bir başka madde ise engelli araç alımlarıyla ilgili ÖTV indirimlerine yönelik oldu. İhdas edilen maddeyle, Cumhurbaşkanına engelli araç alım istisnalarıyla ilgili “yerli katkı oranı, motor silindir hacmi, emisyon türü ve değerine göre topluca veya ayrı ayrı belirleme” yetkisi veriliyor.
“ENGELLİLER İTHAL ARAÇLARA YÖNELDİ”
Maddenin gerekçesinde, engellilerin ithal araçlara yöneldiğine dikkat çekildi ve “Yeniden değerleme oranındaki artış oranı, araçların piyasa satış fiyatındaki artıştan ve hatta ithal araçlar bakımından döviz kuru artış oranının çok üzerinde olduğundan, mevcut uygulama ile devam edilmesi halinde, daha önce piyasa satış fiyatı olarak kapsamda olmayan ithal araçların da kapsama gireceği görülmektedir. Bu durumun aynı zamanda araçların ithalatını da arttırmak suretiyle cari açığı olumsuz yönde etkileyeceği açıktır” denildi.