Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda düzenlenen 7. Din Şûrası’nda açıklamalarda bulundu.
Televizyondaki yapımları hedef alan Erdoğan, “Son yıllarda filmlerin, dizilerin, TV programlarının, aile ile birlikte dini değerlerimizi, dindarları hedef aldığını müşahede ediyoruz. Tek tük istisnai olumsuz örnekler üzerinden bütün dindarlar hakaret edilmekte, vakıflar, dernekler, tarikatlar, dini müesseseler linç edilmekte, dindar ve dini değerler yıpratılmaktadır. Sarıklı, sakallı, başörtülü, çarşaflı, cübbeli vatandaşlarımıza ahlaksızca saldırılmakta ve itibar suikastları düzenlenmektedir. Tıpkı 28 Şubat dönemindeki gibi belli toplum kesimlerimiz adeta öcü gibi gösterilmektedir. Buna sessiz tepkisiz kalmamız mümkün değildir. Canlarını bizden esirgemeyen insanlarımızın sırf inancı ve dış görünüş nedeniyle aşağılanmasına, üç beş kendini bilmezin reyting savaşına meze yapılmasına müsaade edemeyiz” dedi.
RTÜK’ün devreye girmesi gerektiğini belirten Erdoğan, “Açık ve net söylüyorum; toplumun çimentosu olan mukaddesatımıza yönelik bu tip girişimler milli güvenlik sorunudur. RTÜK başta olmak üzere ilgili kurumlar hızlı tedbirler almalıdır” dedi.
ARKA SOKAKLAR’DA “MESUT KOMİSER” TARİKAT LİDERİNE TOKAT ATTI
Son olarak Demirören Medya bünyesindeki Kanal D’de yayınlanan “Arka Sokaklar” dizisinde tarikatlar konusu işlendi. Dizide tarikatçılara, “Çocuktan yaptığın o çocuğa ne oldu?”, “Torununla aynı yatağı mı paylaşıyorsun?” gibi sorular soruldu. “Torununla aynı yatağa mı paylaşıyorsun?” sorusuna “Suç mu” yanıtını alan “Mesut Komiser”in tarikat liderine dayak attığı sahne sosyal medyada çok konuşuldu.
KADEM ARAŞTIRMA YAPTI
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın derneği Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM), 2023-2024 yıllarında en çok izlenen 14 Türk dizisi üzerine yaptığı araştırma, geçtiğimiz günlerde medyada geniş yer buldu.
KADEM’in araştırmasına göre, 3 bin 13 kadına yönelik şiddet sahnesi tespit edildi. Dijitalde bölüm başına 7, TV’de ise 9 şiddet sahnesi bulunurken bu diziler arasında “Kızıl Goncalar” zirve yaptı. Now TV dizisi “Kızıl Goncalar”, tarikatlar konusunu işliyor.
ERDOĞAN: “BU SALDIRILARI GÖĞÜSLEYİP PÜSKÜRTECEK OLAN BİZDEN BAŞKASI DEĞİLDİR”
Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:
“Şûranın aramızdaki birliği ve beraberliği güçlendirmesini temenni ediyorum. 3 gün boyunca 5 ayrı çalışmada düzenlenecek toplantılarda alınacak kararların hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.
Bugüne kadar şûralarımızda alınan kararların takibini bizzat yaptık. Bir önceki şûrada alınan kararların yüzde 95 oranda hayata geçirilmesini takdirle karşılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığını ve kıymetli mensuplarını yürekten tebrik ediyorum.
Müslümanlar olarak bizler de dini yaşamak ve yaşatmakla mükellefiz. Dindarlara yönelik saldırılarda tedbir alacak, bu saldırıları göğüsleyip püskürtecek olan bizden başkası değildir.
Bağdat, Şam, Kahire, Buhara, Kurtuba, Bursa, Konya ve İstanbul asırlar boyunca dünyaya istikamet çizen ilim ve medeniyet merkezleri olmuştur. Bizim medeniyetlerimizi inşa eden ruh ve öz, ilk günkü gibi tazeliğini muhafaza etmektedir. Gün gelecek kutsalı ya da insanı dışlayan parantez kapanacak, Batı uygarlığı çökerken bizim insanı ve aşk medeniyetimiz daha güçlü olarak şaha kalkacaktır.
“MEDENİYETİMİZ TEKRAR DİRİLECEK”
Medeniyetimiz şaha kalkacak. Medeniyetimizin tekrar dirileceğine inanıyorum.
Bugün ise o nura, o aydınlığa, değerlerimize, bizi biz yapan kodlarımıza özümüze yönelik çok yoğun ve kapsamlı bir saldırı söz konusu.
Filistin’de, Gazze’de ve Lübnan’da katliam yaparak Müslümanların soyunu kurutmaya çalışanlar apaçık ortadadır. Küresel ölçekte Müslümanlara saldıran sinsi düşman, Gazze’dekinden çok daha fazla etki ve hasar bırakmaktadır. O gizli ve sinsi düşman, medya ve sosyal medya ile savaşını yürütmektedir. Dijital dünya küresel ölçekte tüm değerleri tahrip ediyor.
“İSLAM VARSA TÜRKİYE VARDIR”
Dijital alemin bir kapitalist araç olmadığını, sadece eğlenme amacı gütmediğini fark etmemiz gerekiyor. Dijital dünya Müslümanları hedef tahtasına koyuyor.
Dijital inanç sistemleri karşısında Müslümanları tüm değerleri ile korunabilmesi için acil önlemler alınmalı ve hayata geçirilmeli. Lümpen ırkçı hareketler örgütleniyor.
Birliği bozmak isteyenler inanca saldırıyor. Bireyi, aileyi, milletimizi, vatanımızı ayakta tutan ‘İman dolu göğsüm gibi serhaddim var’ anlayışıdır.
İslam varsa Türkiye vardır. Binyıldır bu topraklar üzerinde barış içinde yaşıyoruz.
“TARİKATLAR HEDEF ALINIYOR, RTÜK TEDBİR ALMALI”
Üzerinde titizlikle durmamız gereken bir başka konu da şudur. Başta Kur’an-ı Kerim olmak üzere Hz. Muhammed’e, onun yaşantısına, asırlardır yolumuzu aydınlatan alimlerimize, topraklarımızı iman ve hikmetle yeşerten gönül insanlarına medya ve sosyal medya üzerinden sistematik saldırılar gerçekleştiriliyor. Kimi zaman cahiller, kimi zaman az okumuş, yarı okumuşlar kimi zaman da bilginin peşinde koşarken hikmeti ıskalamış, yarım akıllılar medya üzerinden gençleri ifsat ediyor.
Son yıllarda filmlerin, dizilerin, TV programlarının, aile ile birlikte dini değerlerimizi, dindarları hedef aldığını müşahede ediyoruz. Tek tük istisnai olumsuz örnekler üzerinden bütün dindarlar hakaret edilmekte, vakıflar, dernekler, tarikatlar, dini müesseseler linç edilmekte, dindar ve dini değerler yıpratılmaktadır. Sarıklı, sakallı, başörtülü, çarşaflı, cübbeli vatandaşlarımıza ahlaksızca saldırılmakta ve itibar suikastları düzenlenmektedir. Tıpkı 28 Şubat dönemindeki gibi belli toplum kesimlerimiz adeta öcü gibi gösterilmektedir. Buna sessiz tepkisiz kalmamız mümkün değildir. Canlarını bizden esirgemeyen insanlarımızın sırf inancı ve dış görünüş nedeniyle aşağılanmasına, üç beş kendini bilmezin reyting savaşına meze yapılmasına müsaade edemeyiz.
Açık ve net söylüyorum; toplumun çimentosu olan mukaddesatımıza yönelik bu tip girişimler girişimler milli güvenlik sorunudur. RTÜK başta olmak üzere ilgili kurumlar hızlı tedbirler almalıdır. Böyle bir atmosferin oluşmasına fırsat vermeyiz.
“DİN ADAMLARIYLA ŞOVMENLİK AYNI KİSVEDE BULUNAMAZ”
Din adamlığıyla şovmenlik aynı kisvede bulunamaz. Şöhret hastalığı, samimiyetin ortadan kalkmasına neden olur. Bunun vebali ağırdır. Topluma örnek olması gereken kişilerin samimiyetten uzaklaşması hem de iki cihanda hesabı verilemez ağır bir vebaldir.”
Odatv.com