Suriye’de Deyrizor bilmecesi: ‘Emirlik’ Planı… İsrail vurdu, ABD uyardı… Odatv uzmanına sordu
Suriye’nin başkentinin muhaliflerce ele geçirilmesinin ardından Anadolu Ajansı önemli bir haber yayımladı: “Suriye’de rejim karşıtı silahlı gruplar, PKK/YPG işgalindeki Deyrizor’un merkezine giriyor” ABD’nin üslerinin bulunduğu PKK-PYG kontrolüdeki bu şehir kritik önemde… Ancak bu haber, ana akım medyada geçiştirilen bir haber olarak verildi. Ekranlarda görülmedi.
Olaydan hemen sonra PKK-YPG’ye yakın gazeteciler, İsrail’in Deyrizor için harekete geçtiğinin bilgisini şöyle verdi: “İsrail uçakları, Deyrizor’un doğusundaki El Mayadin kentinde Suriyeli muhalif silahlı grupların ele geçirdiği ağır silah depolarını bombaladı. Füze platformlarını ve çok sayıda ağır ekipmanı yok ediyor.”
ABD SMO’YU UYARDI
Hemen ardından Türkiye destekli Suriye silahlı örgütlerine ABD tarafından uyarı yapıldığı haberi aynı kaynaklarca servis edildi. “Suriye muhalefeti, ABD Ordusu’nun Suriye Ulusal Ordusu ve Heyet Tahrir El Şam’a, Fırat’ın batı yakası da dahil olmak üzere Deyrizor ve Rakka’daki Suriye Demokratik Güçleri’ne ait bölgelere tecavüz edilmemesi konusunda uyarıda bulunduğunu söylüyor.”
Bütün bu gelişmeler ne anlam ifade ediyor? Sözde Kürdistan planı için Suriye’nin bölünmesine zemin hazırlandı mı? İsrail kendisi için tehlike olarak gördüğü yerleri vakit kaybetmeden bombaladı. ABD buna kendilerinin izin verdiğini açıkladı. Diğer yandan Deyrizor’a yönelik girişimler…
Türkiye Suriye Dostluk Hareketi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yuva, Odatv’ye süreci değerlendirdi, şu tespitleri yaptı:
DEYRİZOR’UN YAPISI
“SDG yani Suriye Demokratik Güçleri bir üst çatı… ABD tarafından kurulan bir üst çatı. İçinde Süryanilerin, Arap aşiretlerin birçok farklı grubun ya parti ya da temsilcilik düzeyinde yer aldığı bir oluşum. Süryaniler ve Araplar, nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. PKK/YPG’nin temsil ettiği oran %28-%30 arasındadır.
“Arap milliyetçiliğinden Suriye Baas Partisi’nin en önemli kadroları, bugün Suriye’ye Başbakan olarak düşünülen Riyad Hicap Deyrizorludur. Ve birçok önemli edebiyatçı, şair, vesaire, Rakka, Deyrizor bölgelerindendir. Arap milliyetçiliğinin çok güçlü olduğu yerlerdir. Bu sebeple Deyrizor gibi bir yeri, YPG/PKK ya teslim etmeleri mümkün değildir.”
NÜFUS KURMA YARIŞI
“Fakat şöyle bir gerçeklik var, bu Arap aşiretlerin üzerinde kim daha etkili olacak? Mücadelesi var… Beşar Esad yönetimiyle yakın olanlar var. Baas Partili olanlar var. Bunun dışında, yeni yeni işte palazlanan, Türkiye’yle de ilişkileri olan kesimler var. Öbür taraftan Amerika Birleşik devletleri’nin çok iyi ilişki kurduğu Arap aşiretleri var. Bütün bunlar Deyrizor’dalar.
EMİRLİK KURARAK PLANI UYGULAMA
“Çünkü bunlar kendi aralarında Deyrizor’u kimin yöneteceği, Ebu Kemal’i, Suriye, Irak güzergahını kimler tarafından yönetileceği, oradaki zenginliğin kimler tarafından paylaşılacağı kavgasıdır… Amerika PKK-YPG ile bu Arap aşiretleri arasında tutkal görevi yapan ana unsurdu. Bu saatten sonra orayı eğer bir İsrail-güney koridoru açılacaksa bu güney koridorunu da sözde Kürdistan’a korutmak… Bunun için de küçük küçük Arap Emirlikleri kantonları misali… mesela Deyrizor ‘u emirliğe verirler. Ebu Kemal’i filan emirliğe verirler. Rakka’yı da…
ABD’NİN ÖSO’SUNA BIRAKILIR
“Geri kalan bölümü de Amerika’nın ve İsrail’in en iyi silahlandırdığı en iyi finanse ettiği PKK/YPG’ye yani Kürdistan’a bırakılır. Genel konumlanma bundan ibarettir. Yoksa orada işte rejim karşıtı PKK karşıtı güçler Deyrizor’a girdi. Sanki Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu girmiş gibi bunu propaganda etmek, pazarlamak doğru bir analiz ve doğru bir yaklaşım değil. Amerika’nın da bir ÖSO’sü var. Hatta Şam’a ilk ilk giren HTŞ den önce de giren Amerika’nın ÖSO’suydu. (Suriye Özgür Ordusu)
ARAP AŞİRETLERE PETROLDEN PAY
“Kıssadan hisse… o güney koridorunun teminat altına alınması için orada kesinlikle YPG ile bunlar arasında bir çatışma istemiyorlar. YPG de biliyor ki Deyrizor’da tutunamaz. Yani halkının yüzde yüzünün Arap olduğu bir yerde, orada bir Kürt idaresi hiçbir şekilde kabul görmez. Ne kadar işbirlikçi, ne kadar para karşılığı olursa olsun bunlarda ciddi bir Arap milliyetçiliği kimliği var. Bu şekilde de kabul etmeyeceklerdir ama onları tatmin etmek için parayı biraz daha fazla vereceklerdir. Petrolden pay vaat edeceklerdir. Kendilerini orada küçük bir emirlik vaat ettikleri takdirde belki bu onlar içinde kabul edilebilir bir formül olacaktır.”
NEDEN SURİYE TOPRAKLARI HEDEFTE?
İsrail’in gözü, Kürdistan’ı hayata geçirmek hedefiyle birlikte Suriye’nin şu zenginliklerinde…
1.Doğal Kaynaklar: Suriye, geniş gaz ve petrol yataklarına sahip. Özellikle doğu bölgeleri ve Humus-Tedmor havzası bu kaynaklar açısından zengin. Gazze ve Lübnan deniz alanlarının yakınlığı da önemli bir avantaj sağlıyor.
2.Tarihi ve Kültürel Zenginlik: Suriye, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölge olduğu için tarihi ve kültürel zenginlikleri barındırıyor. Semavi dinlerin eserleri ve kadim kültürlerin kalıntıları bulunuyor.
3.Su Kaynakları: Golan Tepeleri zengin su kaynaklarına sahip ve bu bölge kayak ve kaplıca turizmi açısından popüler. Fırat, Dicle, Asi gibi nehirler de tarımsal üretim için kritik öneme sahip.
4.Tarım Potansiyeli: Suriye, buğday, pamuk, zeytin ve Halep fıstığı gibi tarım ürünleri için elverişli arazilere sahip. Özellikle buğday, ülkenin tahıl ambarı olarak tanınıyor. Coğrafi Konum: Suriye, Lübnan, Filistin, Irak, İran ve Türkiye’nin kesişim noktasında yer alması nedeniyle stratejik bir konumda. Bu durum, Suriye’ye hükmeden gücün tüm bölge üzerinde etkili olmasını sağlıyor. ABD’NİN ORADAKİ ÜSLERİ
2015’ten bu yana ABD komutanlığı bu bölgede dokuz askeri üs kurdu. 2019’un sonlarında, o zamanlar ABD başkanı olan Donald Trump, Suriye’nin kuzeydoğusunda ve doğusunda bulunan petrol sahalarını kontrol etmek için yüzlerce ABD askerinin Suriye’de kalmasını öngören bir planı onayladı.