Suriye’de “nasıl bir yönetim” tartışmaları sürüyor; otobüsler ikiye bölündü, kadınlara başörtüsü telkini, içkili mekânlara uyarı

Suriye’de 61 yıllık Baas yönetimine son verilmesi sonrası geçici yeni yönetimin başkan olarak ilan edilen Heyet Tahrir eş-Şam’ın (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Colani’nin (Ahmed el Şara) ABD, Almanya, Britanya, Fransa ve İtalya dâhil birçok ülke temsilcisinin yanı sıra ülkedeki birçok etnik ve azınlık grubu ile görüşmesinde Suriye’nin istikrar, refah ve barış için bir model olacağına yönelik mesajlar Verdi. Ancak buna rağmen ülke genelinde birçok alanda İslamî yaşama uygun yaşam biçimi düzenlemeleri uygulamaya geçirildi.

Ülkenin kuzeydoğusunda Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) ile PYD/YPG silahlı grupları arasında Tişrin barajı ile Karakozak köprüsü çevresinde çatışmalar giderek şiddetlenirken Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), sınır hatlarına uzun menzilli top ve ağır silah sevkiyatı yapması dikkat çekiyor. TSK’nın bölgeye yönelik olası kara harekâtı için hazırlık yaptığı ileri sürülürken PYD/DSG grupları bölgesindeki birçok nokta SİHA’larla vurulmaya devam ediliyor.

İsrail’in güneyden ağır silahlarla Suriye’de ilerleyip her geçen gün Şam’a biraz daha yaklaşması, SMO’nun ise Kuzeydoğu’da PYD/DSG’ye yönelik saldırılarını artırmasına yönelik gelişmeleri şimdilik sadece izlemekle yetinen Şam’ın yeni yönetiminin, birçok etnik ve dinî azınlığın yaşadığı Suriye’de silahlı grupları Savunma Bakanlığı’nın denetiminde tek çatı altında toplamaya yönelik girişimlerini yoğunlaştırması dikkat çekiyor. Ancak karara temkinli yaklaşan ve büyük bölümü ülkenin güneyinde yaşayan bazı silahlı gruplar, yeni anayasanın yazılmasına ve seçimlerin yapılmasına kadar silah bırakmayacakları mesajı veriyor.

“Halk İslamî yaşama entegre olmaya başladı”

Birçok İslamî grubu içinde barındıran HTŞ’nin yönettiği yeni Suriye’de, yönetimin nasıl olacağına yönelik tartışmalar yerini uygulamaya bırakmaya başladı.

Suriye’nin birçok bölgesinden yansıyan görüntüler ve HTŞ’nin denetimindeki Suriye Haber’de yer alan haberlerde, halkın İslamî yaşama entegre olmaya başladığı aktarıldı.

Bu uygulamalar arasında, otobüslerin erkek ve kadınlar için ikiye ayrılması, okullarda kız çocuklarına başörtüsü giydirilmesi öne çıkıyor. HTŞ medyasında bu uygulama, “Şam’daki şehir içi otobüsler, erkekler için ön bölüm ve kadınlar için arka bölüm olarak ikiye ayrıldı. Toplu taşıtlarda erkek ve kadın yolcular için ayrı bölümler belirlenmesi Şamlılar tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Laik Baas rejiminin Suriye’de yıllarca okullar üzerinden ifsat etmeye çalıştığı çocuklar, yeni yönetimle İslamî bir çehreye kavuşuyor.” ifadeleriyle anlatıldı. 

Suriye Haber’de yayımalanan görüntülerde HTŞ tarafından görevlendirilen çarşaflı kadın grupları, kamusal ve açık alanlarda kadınlara İslamî esaslar doğrultusunda giyinmeleri ve saçlarını örtmeleri; ayrıca içkili mekanları dolaşan görevliler de içki ve sigara içilmemesi konusunda telkinlerde bulunuyor.


HTŞ tarafından görevlendirilen çarşaflı kadın grupları

Yeni yönetimin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan yeni eğitim müfredatı da birçok etnik ve dinî azınlık grupları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

“Yakında Avrupa ülkelerine bir ziyaret turu gerçekleştireceğiz”

Suriye’nin yeni Dışişleri Bakanı Es’ad eş-Şeybani

Şeybani, geleceğin Suriye’sini başlıklar altında şöyle sıraladı:

-Suriye’ye uygulanan yaptırımlar, ülkenin toparlanmasının önünde bir engel teşkil etmektedir.

-Hukukun üstünlüğü ve insan haklarını güçlendiren ilkelere bağlıyız.

-Suriye’yi istikrar, refah ve barış için bir model haline getirecek yeni bir sayfa açıyoruz.

-Suriye’deki mültecilerin onurlu ve güvenli bir şekilde geri dönmelerini sağlamak için gereken şartları hazırlıyoruz.

-Yakında Avrupa ülkelerine bir ziyaret turu gerçekleştireceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir