Suriye’de son durum: Tel Rıfat ve Halep’in ardından yeni hedef

Beşşar Esad güçleriyle altı gündür çatışan Heyet Tahrir Şam’ın başını çektiği muhalif gruplar, Hama ili istikametinde bazı küçük yerleşim yerlerini ele geçirdi.

Halep kent merkezinin büyük bölümünü ve İdlib ilinin tümünü Esad güçlerinden geri alan silahlı gruplar, İdlib’in güneyinde yer alan Esad kontrolündeki Hama’da da Celime, Elzeka, Beridec, Cübbeyin, Tel Meleh, Kırkat, Muğayyir ve Mabtan yerleşimleri ile Gab Ovası’nda Tüveyne, Huveyz, Şeria ve Bab Taka köylerini kontrolü altına aldı.

Heyet Tahrir Şam’ın başını çektiği Esad karşıtı gruplar ayrıca, Hama’nın kuzeyinde Van Vastani, Madbaa, Ebru Seyf köyleri ve Suran ilçesini kontrol altına aldı.

İRAN DESTEKLİ GRUP HEDEF ALINDI

Esad karşıtı silahlı gruplar, Hama kent merkezi yakınlarında İran destekli grupların kaldığı bir yeri de hedef aldı.

Esad karşıtı silahlı gruplar ayrıca kurdukları özel birlik Şahin Tugayları ile Hama merkezi ve çevresinde kamikaze dron saldırıları düzenliyor.

Bugün Hama çevresinde kamikaze dronlarla Suriye devletinin üst düzey komutanlarının toplantı merkezleri hedef alındı. Bunlar arasında Ebu Seyf ve El Maatbah bulunuyor.

Gruplar, 30 Kasım’da Esad güçlerine üstünlük sağladıkları Hama’nın kuzeyindeki Taybetul İmam, Keferzeyte, Keferenbude, Hilfeye, Madik Kalesi, Latamine, Soran, Kirnez, Maardis, Hammaiyet ve Termele yerleşimlerini hakimiyetleri altına almıştı.

Silahlı gruplar, Hama’nın M5 kara yolu üzerindeki en önemli ilçelerinden biri Morik ilçesini de Esad güçlerinden almıştı.

PKK/YPG, DEYRİZOR’DA FIRAT’IN DOĞUSUNDAKİ KÖYLERDEN ESAD GÜÇLERİNİ ÇIKARMAK İÇİN SALDIRI BAŞLATTI

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, PKK/YPG’li teröristler ABD’nin desteğiyle, Deyrizor’a bağlı Murrat, Haşşam, Mazlum, Tabiyye, Hüseyiniyye, Salihiyye ve Hatla köylerindeki Esad güçleri ve İran destekli gruplara karşı sabah erken saatlerde saldırıya geçti.

PKK/YPG’li teröristler, yan yana bulunan bu köylere üç yönden saldırı başlatırken, çatışmalar sürüyor.

DEYRİZOR’DAKİ DURUM

Deyrizor kent merkezinden başlayarak Suriye-Irak sınırına yakın El-Bukemal ilçesine kadar olan bölgede, İran destekli grupların yoğun şekilde varlık gösterdiği biliniyor.

Fırat Nehri’nin doğusunda kalan Deyrizor topraklarının neredeyse tümü ABD destekli terör örgütü PKK/YPG’nin işgalinde, il merkezi ve diğer kırsal bölgeler ise Beşşar Esed devleti ve İran destekli grupların kontrolünde bulunuyor.

ESAD’DAN ASKERLİK HAMLESİ

Yerel kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Lazkiye’de zorla askere almaları artıran Esad güçleri, Tartus ili ve Lazkiye’ye bağlı Banyas ile Ceble’deki ilçelerinde mühimmat ve silah dağıtıyor.

Suriye devleti, gönüllü olmak isteyenlere aylık yaklaşık 200 dolara tekabül eden 3 milyon Suriye lirası teklif ediyor. Bu miktar, Suriye’de bir memur maaşının yaklaşık 10 katına denk geliyor.

Suriye ordusuna katılmaya kimse gönüllü olmayınca, Suriye devleti, dün ve önceki gün sanayi bölgelerine baskın düzenleyerek 18-40 yaş arası kişileri alıkoydu.

Esad güçleri, mahallelerde yol kontrol noktaları kurarak altı ay askerlik tecil hakkı olmayan öğrencileri da cephelere alırken, iddiaya göre, gençlerin bir kısmı evlerinde saklanıyor; bir kısmı ise şehirden kaçmaya çalışıyor.

RUS SAVAŞ UÇAKLARININ İDLİB’DEKİ SALDIRILARINDA 17 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sivil Savunma kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İdlib merkezdeki İbn-i Sina Hastanesi’ne yapılan 3 hava saldırısında sekiz kişi hayatını kaybetti, 43 kişi yaralandı.

İdlib’in kuzeyinde yer alan Maarratmisrin bölgesine yapılan hava saldırılarında yedi kişi öldü, 12 kişi yaralandı.

Rus savaş uçaklarının İdlib’in güneyindeki Maaratünnuman bölgesine düzenlediği hava saldırısında da 2 kişi hayatını kaybetti.

Ayrıca, Beşşar Esed güçlerine ait savaş uçakları, Halep kent merkezinde yer alan ve çoğunlukla Hristiyanların ikamet ettiği Mahattat Bağdad Mahallesi’ne hava saldırısı düzenledi.

BM’DEN ÇAĞRI

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Suriye’deki gelişmelere dair Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in tepkisine ilişkin açıklama yaptı.

Dujarric, Guterres’in taraflara, uluslararası hukuk alanındaki yükümlülüklerini anımsattığını aktararak, acilen BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararı uyarınca siyasi sürece dönme çağrısı yaptığını söyledi.

BMGK tarafından yaptırım uygulanan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile bazı silahlı grupların yürüttüğü saldırıların 2020’den beri sabit olan sınırlarda değişime yol açtığını kaydeden Dujarric, aynı zamanda sivil ölüm, yerinden edilme ve sivil altyapıların zarar gördüğüne ilişkin haberler bulunduğunu dile getirdi.

Dujarric, Guterres’in taraflara derhal şiddeti sonlandırma ve BM Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile irtibat halinde kalma çağrısında bulunduğunu ifade etti.

BM personelinin durumuyla ilgili bir soruya ise Dujarric, tüm personelin güvende olduğunu ve gerekli önlemleri almaya, insani yardımları sürdürmeye devam ettiklerini kaydetti.

AB’DEN KINAMA

AB Dış İlişkiler Servisinden yapılan yazılı açıklamada, Suriye’deki son gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi.

Açıklamada “Rusya’nın yoğun nüfuslu bölgelere yaptığı hava saldırılarını ve Esad güçlerinin baskılarına verdiği sürekli desteği kınıyoruz” ifadesi kullanıldı.

Gerilimin azaltılması, sivillerin ve sivil altyapının korunması çağrısı yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletlerin ilgili kararları uyarınca siyasi çözüme ulaşılması gerektiği vurgulandı.

ABD’DEN, SURİYE’DE GERGİNLİĞİN AZALTILARAK SİYASİ SÜRECİN BAŞLAMASI ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki gelişmelere binaen politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, ülkedeki Beşşar Esad güçleri ile karşıt gruplar arasındaki çatışmalarla ilgili “gerginliğin azaltıldığını” görmek istediklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında konuştu.

Esad güçleriyle karşıt silahlı gruplar arasında 27 Kasım’dan bu yana devam eden çatışmalar hakkında Miller, “Görmek istediğimiz şey, gerginliğin azaltılması, sivillerin ve azınlık gruplarının korunmasıdır, ancak genel politikamız aynı. Bu iç savaşı kesin olarak herkes için sona erdirecek ciddi ve güvenilir bir siyasi süreç görmek istiyoruz” dedi.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 2015’te alınan ve Suriye’de iç savaşı bitirmek amacıyla siyasi süreci teşvik eden 2254 sayılı karara işaret eden Miller, Suriye devleti üzerinde nüfuzu olan her ülkenin, Esad güçlerinin kendi halkıyla diyalog kurarak siyasi süreç başlatması ve iç savaşa devam etmesini engelleyecek BM kararlarının tam olarak uygulanması için çaba sarf etmesini umduklarını söyledi.

Miller, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad için de “Esad, ellerinde Suriye’deki masum sivillerin, kendi halkının kanı olan acımasız bir diktatördür. Sonuç olarak, görmek istediğimiz şey ileriye dönük bir siyasi süreçtir, ancak Suriye halkının liderlerinin kim olduğunu belirleyebileceği bir süreç” ifadesini kullandı.

Silahlı grupların ilerleyişi sürerken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 1 Aralık’ta, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye’de barış ve huzurun tesisi için rejim ile muhalefet arasındaki siyasi sürecin sonuçlanması gerektiğini ifade etti, Türkiye’ye ve Suriyeli sivillere dönük terör faaliyetlerine asla izin vermeyeceklerini belirtti.

İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANI TAJANI, SURİYE’DE YENİ GÖÇ KRİZİ RİSKİ OLDUĞUNU BELİRTTİ

Mısır’ın başkenti Kahire’de, Gazze’ye insani müdahaleyi güçlendirmek amacıyla düzenlenen Kahire Bakanlar Konferansı’na katılan Tajani, buradaki oturum aralarında gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Tajani, konferans vesilesiyle Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile uzun uzun görüşme fırsatı bulduğunu belirterek, “Lübnan, zaten bir milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Buradaki risk, uzun süre devam edebilecek iç savaşın sonucu olarak yeni göç krizinin ortaya çıkması. Bu kriz, Lübnan üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir ancak aynı zamanda Avrupa’yı da etkileyebilir, tıpkı diğer iç savaşta olduğu gibi” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tajani, Suriye’deki büyükelçiliklerinin, bu ülkede bulunan İtalyanların Birleşmiş Milletlerin (BM) insani yardım konvoyuyla Halep’ten ayrılmalarını sağlamak için çalıştığını ifade etti.

Konferansta da Orta Doğu’daki barışın kendileri için öncelikli konulardan biri olduğunu belirten Tajani, İtalya’nın BM’nin ilgili kuruluşlarıyla mart ayında başlattığı “Gazze için Gıda” girişimiyle Gazze Şeridi’ne 50 tondan fazla insani yardım gönderdiğini söyledi.

SURİYE’DEKİ GELİŞMELER

Suriye’nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında, 27 Kasım’da, Esad güçleriyle Esad karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başladı.

28 Kasım’da Halep’in batı kırsalından merkeze doğru hızla ilerleyen Esad karşıtı silahlı gruplar, 30 Kasım’da merkezin büyük bölümünü ele geçirdi.

30 Kasım’da Han Şeyhun ilçesini alarak tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlayan silahlı gruplar, Hama ilinde de çatışarak ilerleyişini sürdürüyor.

Suriye Milli Ordusunun Halep kırsalında 1 Aralık’ta terör örgütü PKK/YPG’ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu’nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi PKK/YPG’den geri alındı.

Esad karşıtı silahlı gruplar Halep kent merkezinin de büyük bölümünü 1 Aralık’ta ele geçirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir