Suriye’deki geçici yönetime ‘işkence’ protestosu

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) başkent Şam’daki Emevi Meydanı’nda, eski Beşar Esad yönetimine bağlı ordu ve kolluk güçlerinden 9 bin civarında tutuklunun akıbetinin açıklanmasını talep eden bir gösteri düzenlendiğini aktardı. Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların 8 Aralık’ta başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirdiği ve Esad yönetiminin yıkıldığı ülkedeki söz konusu eylemlerin Şam’daki geçici hükümet tarafından kontrol edilen cezaevlerinde bazı tutukluların işkenceye uğradığını gösteren video kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından başladığı belirtildi.

SOHR: YÜZLERCE SİVİL, EMEVİ MEYDANI’NDA BİR ARAYA GELDİ

ANKA haber ajansının haberine göre, SOHR, Esad yönetiminin devrilmesinin ardından eski yönetime bağlı yaklaşık 9 bin ordu ve kolluk personelinin akıbetinin açıklanmasını talep etmek için Emevi Meydanı’nda yüzlerce sivilin bir araya geldiğini duyurdu.

Söz konusu 9 bin kişiden 2 bini Irak’tan Suriye’ye kaçmak isterken Iraklı yetkililerce Suriye’ye geri döndürülmüştü, diğerleri ise geçiş hükümetine bağlı Askeri Operasyonlar Dairesi’nin kontrol noktalarında ya da güvenlik operasyonları sırasında tutuklanmıştı. SOHR kaynaklarına göre Adra Cezaevi, Hama Merkez Cezaevi ve İdlib kırsalındaki Harem Cezaevi’ne nakledilen tutukluların akıbeti hakkında resmi bir bilgi bulunmuyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Askeri Operasyonlar Dairesi tutukluların isim listelerini yayınlamayı ve ailelerinin onlarla iletişim kurmasına izin vermeyi reddetti. Özellikle bazı tutuklulara işkence yapıldığını gösteren videoların da yayılmasının ardından bölgede yaşayanlar arasında gerginliğin arttığı bilgisi paylaşıldı.

COLANİ’YE ÇAĞRI

Emevi Meydanı’nda toplanan protestocular tutuklular için özgürlük talep eden pankartlar taşırken aynı zamanda “Askerlere özgürlük. Tutuklulara özgürlük” gibi sloganlar attı. HTŞ lideri Muhammed El Colani’ye (Ahmed El Şara) tutukluların durumunun çözüme kavuşturulması, gizlilik halinin sona erdirilmesi ve serbest bırakılmaları çağrısında bulunan protestocular tutukluların haklarının garanti altına alınması gerektiğini belirtti.

Habere göre, sosyal medyada yayılan videolar arasında Hama’nın batı kırsalındaki Ayn El Krum köyünden Hazım Ali El Aci adlı bir tutuklunun işkence gördüğü görülüyordu. SOHR’un söz konusu videoyu teyit ettiği ifade edilirken, Aci’nin kötü yaşam koşulları nedeniyle eski yönetime bağlı güçler için çalıştığı kaydedildi. Buna göre, El Aci, Deyr El Zor çölünden Irak’a kaçan 2 bin kişi arasındaydı, Suriye’ye geri döndükten sonra cep telefonlarına el konulan mahkumların aileleriyle iletişim kurmaları mümkün değil.

SOHR’a göre, Hazım Ali El Aci’nin ailesi en son Irak’tan Suriye’ye dönen otobüslere bindirildiğinde El Aci’den haber alabildi; ardından El Aci’nin izini tamamen kaybettiler.

(ANKA HABER AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir