Binden fazla Suriye vatandaşı, ülkelerine dönme niyetinde oldukları için Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki sığınma veya uluslararası koruma başvurularını geri çekerken, 500 kişi ise geri döndü.
Kıbrıs Rum Kesimi Göç ve Uluslararası Koruma Bakan Yardımcısı Nicholas Ioannides, Avrupa Birliği Göç ve İçişleri Komiseri Magnus Brunner ile yaptığı görüşmenin ardından, Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından Suriyelilerin sığınma başvurularını geri çektiğini söyledi.
RUMLAR DURUMDAN MEMNUN
“Associated Press “in aktardığına göre, Ioannides, sıkı politikaların meyvesini verdiğini, 2024 yılı içerisinde yaklaşık 10 bin göçmenin “gönüllü geri dönüş”, sınır dışı edilme veya diğer Avrupa ülkelerine yerleştirilme yoluyla Kıbrıs’ı terk ettiğini sözlerine ekledi.
2024 yılında yeni sığınma başvurusu sayısının 2023’e göre yüzde 41 azalarak 6 bin 769’a düştüğünü, bunun da 2022’de yapılan başvuruların yaklaşık üçte biri olduğunu kaydetti.
Yeni sığınma başvurularındaki azalmanın, yetkililerin bekleyen başvuruları daha hızlı işleme koymalarına ve uluslararası koruma almaya hak kazananlara gerekli desteği sağlamalarına olanak sağladığını değerlendirdi.
TEKNE SAYISI SIFIRA DÜŞTÜ
Bakan, son aylarda özellikle Lübnan’dan gelen tekne sayısının, artan devriyeler ve komşu hükümetler, Avrupa ve uluslararası otoritelerle yapılan iş birlikleri sayesinde sıfıra düştüğünü belirtti. İnsan hakları örgütlerinin raporlarına göre, Kıbrıs Rum Kesimi, göçmenlerin haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle defalarca eleştiriliyor.
IRKÇI SALDIRILAR NEDENİ İLE ELEŞTİRİLDİLER
Ekim 2024’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kıbrıs Rum Kesimi’nin , Suriye vatandaşlarının Lübnan’a geri gönderilmeden önce iki gün boyunca denizde bir teknede 20’den fazla kişiyle birlikte alıkonulmasının ardından, Suriye vatandaşlarının sığınma hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Nisan 2024’te Kıbrıs Rum Kesimi ve Çek Cumhuriyeti, ülkedeki güvenli bölgeleri tespit etmek amacıyla veri toplamak üzere Suriye’ye bir misyon gönderme niyetlerini duyurdular. Uluslararası Af Örgütü daha önce Kıbrıslı yetkililere, mültecileri ve göçmenleri ırkçı saldırılardan korumaları ve bu saldırılara karşı derhal harekete geçmeleri çağrısında bulunmuştu.
Kıbrıs Rum Kesimi, 2023 yılının ortalarından bu yana Suriye’deki bazı şehirlerin güvenli bölge olarak yeniden değerlendirilmesini ve bu şehirlerden kendi topraklarına gelen mültecilerin geri gönderilmesine olanak sağlanmasını talep etmişti.