Yeni geçiş hükümetine bağlı Suriye Eğitim Bakanlığı 1 Ocak tarihinde okul müfredatında önemli değişiklikler yapıldığını duyurdu. Devrik Esad rejimine yapılan övgü dolu atıflar kaldırıldı. Ancak fen derslerinde yapılan diğer değişiklikler İslamcı titizliğin damgasını taşıyor.
İstanbul’dan yayın yapan Suriye muhalefetinin sesi Suriye TV eğitimdeki değişiklikleri içeren yaptığı habere göre, tarih felsefe, din eğitiminin müfredatında köklü değişiklikler oldu. Evrim Teorisi de derslerden kaldırıldı. Rejim sembolleri ve milliyetçilik kavramı müfredattan kaldırıldı. Baas Partisi’nin tarihi ve ilkeleri yanı sıra Esad ailesinin anlatıldığı “Ulusal Eğitim” dersi kaldırıldı.
ÜLKELERİ YERİNE ALLAH İÇİN ŞEHİT OLURLAR GELDİ
Din Eğitimi derslerinde yer alan bazı ifadelerde değişikliğe gidildi. “Adalet yasasına göre yönetilir” yerine “Allah’ın yasasına göre yönetilir”, “İnsan kardeşliği” yerine “İnanç kardeşliği”, “İnsanlar ülkeleri için şehit olurlar” yerine “Allah için şehit olurlar”, “İyilik yolu” yerine “İslami yol” ifadeleri geldi.
Kur’an’ı Kerim’den alıntılarda da bazı değişiklikler oldu. “Gazaba uğrayanlar” ve “sapkınlar” ifadeleri sırasıyla ‘Yahudiler” ve “Hıristiyanlar” olarak değiştirildi.
“OSMANLI İŞGALİ” İFADESİ KALTI
Yeni program aynı zamanda bazı tarihi olayların yeniden yazılmasını da öneriyor. Örneğin, “Osmanlı işgali” ifadesi “Osmanlı yönetimi” ile değiştirildi ve 6 Mayıs 1916’da Şam’daki Suriyeli milliyetçilerin ve Beyrut’taki Lübnanlı milliyetçilerin Osmanlı generali Cemal Paşa tarafından idam edilmesine ilişkin tüm sözler kaldırıldı. CNN Arabic’e göre bu, isyanın destekçisi ve Suriye’de yeni bir güçlü oyuncu olduğu ilan edilen “Türkiye’yi memnun etmek için” yapıldı.
İsrail ile Suriye’yi Golan Tepeleri konusunda karşı karşıya getiren 1973 Yom Kippur Savaşı’na atıfta bulunan “Ekim Kurtuluş Savaşı” ifadesinin “1973 Savaşı” ile değiştirildiğini belirtiyor. Esad’ın düşmesinin ardından İsrail, Suriye’nin Golan tampon bölgesine büyük çaplı saldırılar düzenledi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI NE DEDİ
Tepkilerin ardından yeni Eğitim Bakanı Nazır Muhammed el-Kadri, konuya ilişkin açıklama yaptıı. Bakan, 2 Ocak’ta yaptığı açıklamada, önerilen değişikliklerin, eski rejimin sembollerini ve yüceltilmesini ortadan kaldırmayı ve bazı Kur’an ayetlerinin açıklamalarında yer alan yanlış bilgileri düzeltmeyi amaçladığını ifade etti. Ayrıca okul müfredatının incelenmesi için özel komisyonlar kuruluncaya kadar değişmeden kalacağını vurguladı.
El-Kadri geçen ay Reuters’a hem İslamiyetin hem de Hristiyanlığın okullarda öğretilmeye devam edeceğini ve karma eğitimin süreceğini söylemişti.
Değişikliklerin ne zaman uygulanacağı belirsizliğini korurken yeni müfredatın altı ila 18 yaşındaki tüm öğrenciler için yapıldığı belirtildi.