Taş devri çocukları ile ilgili şaşırtıcı keşif

Taş devrinde çocuk olmak son derece zor bir deneyim olmalı. Bir düşünün… Tablet yok, video oyunları yok, çizgi film seyredebileceğiniz YouTube yok ve daha da kötüsü dans edip yayınlayabileceğiniz bir TikTok bile yok.

Ama bu zor şartlarda bile taş devrinin neandertel çocukları, kendilerine eğlenecek yollar bulmuşlar gibi görünüyor.

Bu çıkarımın kaynağı, Kuzey İspanya’daki bir Neandertal mağarasında 15 deniz fosilinden oluşan bir yığının bulunması. Bu, soyu tükenmiş hominidlerin, modern insanların pullar ve hatıra eşyaları toplaması gibi, eşya biriktirme tutkusunun eski çağlarda bile geçerli olabileceğini gösteriyor.

Keşfi bildiren araştırmacılar, şu anda görünüşte işe yaramaz nesnelerin istifini açıklayacak geçerli bir hipotezleri olmadığını söylüyorlar. Bilim insanlarına göre, denizden toplanan ve taş devrinde hiç bir değeri / kullanım alanı olmayan bu deniz fosillerinin, garip şekilleri nedeniyle çocukların merak duygusunu kabartan bir tür oyuncak olabilir. Çocukların da bu nesneleri biriktirdiğini düşünüyorlar.

Toplama pratiği oldukça basit bir davranış gibi görünebilir, ancak aslında gelişmiş bir bilişin göstergesidir. Çünkü nesnelere sembolik anlamlar yüklenmesini gerektirir. Neandertallerin böyle soyut bir düşünceye ne ölçüde sahip oldukları tartışma konusu olmaya devam ediyor, ancak artan kanıtlar şaşırtıcı derecede karmaşık hayal güçlerine işaret ediyor.

Bu buluşun ardından, bilim insanları başka mağaralarda ve Neandertel toplulukları içinde de bu tür “koleksiyonlar” olup olmadığına artık daha dikkatli bakacaklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir