Tasarımcının dünyasına bakış

Bir kitabın okuyucunun dikkat çekmesinde rolü çok büyük olan kapak tasarımı, 70’li yılların ortalarından bugünlere kadar birçok dönüşüm geçirdi. 

Geçtiğimiz eylül ayında Salt Beyoğlu’nda açılan ‘’Tasarımcının Notu” sergisi işte bu dönüşümlere odaklanıyor. 

Sözü tasarımcılara bırakıyor… Onların dünyasına götürüyor bizleri…

1980’lerdeki gelişmelerin ardından grafik tasarımcılarının rolünü ve kitap üzerindeki etkilerini sorgularken, tasarımcının bir kitabın oluşumundaki karar süreçlerini, yayıncıdan matbaacıya kadar farklı aktörlerle ilişkilerini ve kültür ortamındaki konumunu ortaya koyuyor. 

2000’lerde basılı ve elektronik kitapların yeniden tanımlandığı dönemi de çok yönlü bir bakış açısıyla ele alıyor.

USTALARDAN ESERLER

Araştırmacı Eda Sezgin’in küratörlüğünü üstlendiği sergide Aydın Erkmen’den Sait Maden’e, Sadık Karamustafa’dan Cem Günübek’e, Savaş Çekiç’ten Erkal Yavi’ye dek birçok usta tasarımcının eserleri ve onlarla yapılan röportajlardan kesitler yer alıyor. 

SEÇKİDE 8 FİLM VAR

‘’Tasarımcının Notu” sergisine önümüzdeki günlerde Salt Beyoğlu Açık Sinema’da programı eşlik edecek. 24 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek bu program da tasarımda 1980’lerden itibaren yaşanan değişimi gözler önüne serecek. 

Program, elle çalışmanın ağırlıkta olduğu konvansiyonel tasarım pratiklerinden dijital teknolojinin yarattığı devrimsel etkiye, bugünün kitap ve tasarım ilişkisinde belirleyici olan döneme yakından bakacak. 

Sekiz belgesel filmden oluşan seçki, Kuzey ve Güney Amerika’dan Avrupa ve Uzak Doğu’ya farklı coğrafyalardan deneyimleri bir araya getirecek.

NEREDEN NEREYE

Seçkinin ilk filmi Graphic Means: A History of Graphic Design Production (Grafik Araçlar: Grafik Tasarım Üretiminin Tarihi-2017) dijital öncesi dönemden masaüstü bilgisayarın yaygınlaşmasına uzanan süreçte tasarımın serüvenine bakıyor. 

Tasarımcı Briar Levit imzalı film, tasarım ve matbaacılık alanlarında dijital teknoloji kullanımının toplumsal etkilerini de ortaya koyuyor.

KİKUCHİ’NİN HİKAYESİ

Book-Paper-Scissors (Kitap-Kağıt-Makas-2019) ise Japonya’nın önde gelen kitap tasarımcılarından Nobuyoshi Kikuchi’nin yazı tipi ve mizanpajdan şömize kadar çeşitli tasarım elemanlarını titizlikle ele aldığı yaratım sürecine odaklanıyor. 

Meslek hayatı boyunca 15 bini aşkın kitap tasarımı yapan Kikuchi’nin “metne kendimce kapı aralıyorum” diye ifade ettiği kavramsal yaklaşımını, tasarım dünyasındaki etkisini, yazar ve yayıncılarla çalışma deneyimlerini aktarıyor. 

ÜCRETSİZ İZLENEBİLİR

Eda Sezgin ve Salt’tan Fatma Çolakoğlu tarafından hazırlanan programda yer alan tüm filmler, orijinal dilinde Türkçe altyazılı olarak gösterilecek. Tüm gösterimler, herkesin katılımına açık ve ücretsiz olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir