Nokia, 1990’lı yılların sonlarında dünyada en çok satan telefon markasıydı. Popüler kültürü etkisi de çok büyük oldu. 1998 yılında dünya pazarının yüzde 40’ını, İngiltere pazarının ise yüzde 70’ini elinde bulunduruyordu.
NOKIA’NIN ZİL SESLERİ VE MODELLERİ POPÜLER OLDU
Nokia’nın fabrika ayarındaki zil sesi ve ikonik telefon modelleri, 2000’lerde popüler kültürün önemli bir parçası haline geldi. Öne çıkan modellerden biri, The Matrix filminde görünen ve “muz” olarak bilinen Nokia 8110 oldu.
Keanu Reeves, 1999’daki The Matrix filminde ünlü ‘muz’ telefonu Nokia 8110’u kullanıyor. Fotoğraf: Landmark Media/Alamy
SMS’LE MESAJLAŞMAYI İLK DESTEKLEYEN CEP TELEFONU
Nokia’nın tasarım dili ise kullanıcı dostu ve estetik olarak tasarlanmıştı. 1999 yılında piyasaya sürülen Nokia 3210, kişiselleştirme kültürünün başlangıcına ilham verdi. Ayrıca, Nokia, SMS mesajlaşmasını destekleyen ilk cep telefonu üreticisi olarak gençler arasında büyük bir popülerlik kazandı.
NOKIA’NIN BAŞARISI UZUN SÜRMEDİ
Ancak, Nokia’nın başarısı uzun sürmedi. Akıllı telefonların yükselişi, özellikle iPhone’un etkisiyle, Nokia’nın piyasadaki gücünün düşüşüne yol açtı. Şirket, 2007 yılından itibaren piyasa değerinin yüzde 90’ını kaybetti ve 2013 yılında ise Microsoft tarafından satın alındı.
Eski Almanya başbakanı Angela Merkel, 2013 yılında Berlin’de Nokia sürgülü cep telefonuyla. Fotoğraf: Fabrizio Bensch/Reuters
NOKIA, NOSTALJİK BİR KUTLAMA YAPIYOR
Guardian’da yer alan habere göre, Nokia’nın tasarım arşivi, bu geçmişe ışık tutarak, bir zamanlar teknolojiyi şekillendiren ve toplumu etkileyen bir dönemin nostaljik anılarını ve inovasyonunu kutluyor. Nokia’nın bu arşivi Finlandiya’nın Aalto Üniversitesi’nde sergilenecek ve çevrimiçi olarak erişilebilir olacak.
patronlardunyasi.com