Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), gazeteci Metin Göktepe’yi ölümünün 29. yıl dönümünde andı.
“Hak haberciliğin simgesi Metin Göktepe’yi sevgi ve saygıyla anıyoruz. Onu hiç unutmayacağız ve unutturmayacağız” mesajını paylaştı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), gazeteci Metin Göktepe’nin ölümünün 29. yılında, “Hak haberciliğin sembolü Metin Göktepe’yi sevgi ve saygıyla anıyor, onu unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha vurguluyoruz” mesajını yayımladı.
TGC Yönetim Kurulu, 8 Ocak 1996’da haber peşindeyken gözaltına alınan ve dövülerek öldürülen 28 yaşındaki Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe için anma mesajı yayınladı. Mesajda, şunlar kaydedildi:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Basın Müzesi’nde son 100 yıl içinde güç odakları tarafından hedef gösterilen ve uğradıkları saldırılarda can vermiş 67 gazetecinin fotoğrafı bulunuyor. 8 Ocak 1996’da haber yaparken güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak öldürülen Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe de 67 meslektaşımız arasında yer alıyor. İnsan ve hak odaklı haberciliğin sembol ismi olan Metin Göktepe’nin ölümüne neden olan güvenlik görevlilerinin adalet tarafından cezalandırılması, arkadaşlarının, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ve tüm basın meslek örgütlerinin çabasıyla oldu.”
METİN GÖKTEPE KİMDİR
10 Nisan 1968’de Sivas’ta doğdu. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’ne girdi. 1992 yılının mart ayında Haberde ve Yorumda Gerçek dergisinde çalışmaya başladı. Yayın hayatı boyunca Haberde ve Yorumda Gerçek Dergisi’nde muhabir olarak çalıştı, 7 Haziran 1995’te kurulan Evrensel Gazetesi’nde başından itibaren yer aldı. Metin Göktepe, 8 Ocak 1996’da, gazetecilik yaparken, gözaltında dövülerek öldürüldü. Metin Göktepe gözaltında öldürülmüş gazeteciler içinde katilleri için mahkûmiyet kararı verilmiş ilk gazetecidir. Dava 28 Eylül 2000’de tamamlandığında, beş polis memuruna kastı aşan insan öldürmek ve faili belli olmayacak şekilde insan öldürmek suçlarından yedişer yıl altışar ay hapis cezası verildi. Fakat mahkûm polislerin cezalarının tamamlamalarına 19 Aralık 2000’de yürürlüğe giren şartlı tahliye ve ceza ertelemesi yasası engel oldu. Sadece bir polis memuru Yargıtay’ın kararı bozmasından sonra 20 ay hapis ve beş ay kamu hizmetlerinden uzaklaştırma cezası aldı.