Tofaş’ın Türkiye’deki haklarını satın aldığı Stellantis, Çinli pil şirketi CATL ile İspanya’da 4.3 milyar dolarlık ortaklığa gitti

Çinli akü şirketi CATL ve TOFAŞ Türk Otomobil AŞ. Tarafından Türkiye’deki hakları devralınan otomobil üreticisi Stellantis, İspanya’da 4,1 milyar euro (4,3 milyar dolar) değerinde bir akü fabrikası kurmak için ortak yatırım yapma kararı aldıklarını duyurdu.

Stellantis’in İspanya Zaragoza’daki tesisinde, 2026 yılı sonuna kadar lityum demir fosfat (LFP) pil üretimine başlanması planlanıyor.

Santral faaliyete geçtiğinde 50 GWh’ye kadar kapasiteye ulaşabilecek ve bu da onu Avrupa’nın en büyük pil tesislerinden biri haline getirecek.

CATL’NİN ALMANYA VE MACARİSTAN’DA TESİSLERİ VAR

Dünyanın en büyük elektrikli araç aküsü üreticisi CATL’nin halihazırda Almanya ve Macaristan’da tesisleri bulunuyor.

STELLANTIS 14 FARKLI MARKA OTOMOBİL TASARLAYIP ÜRETİYOR

Merkezi Avrupa’da bulunan Stellantis, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Jeep, Fiat ve Peugeot olmak üzere 14 farklı marka altında otomobil tasarlıyor ve üretiyor.

BÜYÜK BİR BAŞARI HİKAYESİ YARATILACAK

CATL Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Robin Zeng yaptığı açıklamada, “Stellantis’in Zaragoza’da yerel olarak iş yapma konusunda onlarca yıllık deneyimiyle birleşen son teknoloji pil teknolojimiz ve olağanüstü işletme bilgimizin, sektörde büyük bir başarı hikayesi yaratacağına inanıyorum.” dedi.

Açıklamada, yüzde 50-50 ortak girişimin Stellantis’in “daha yüksek kaliteli, dayanıklı ve uygun fiyatlı pil-elektrikli binek otomobiller, crossover’lar ve SUV’lar sunma” kabiliyetini artıracağı belirtildi.

2038 YILINA KADAR NET KARBON SIFIR ŞİRKET HEDEFİ

Tamamen karbon nötr olacak şekilde tasarlanan pil tesisi, Stellantis’in 2038 yılına kadar “net karbon sıfır şirket” olma hedefine de katkıda bulunacak.

AVRUPA’DA VE ABD’DE BÜYÜK HEDEFLERİ VAR

Stellantis, 2030 yılına kadar Avrupa’da binek otomobil satışlarının yüzde 100’ünün, ABD’de ise otomobil ve hafif kamyon satışlarının yüzde 50’sinin pil elektrikli araçtan oluşmasını hedefliyor.

AVRUPA VE AB DESTEĞİNE BAĞLI

Şirketler, projenin kapsamının “Avrupa’daki elektrikli araç pazarının gelişimine ve İspanya ile Avrupa Birliği’ndeki yetkililerin sürekli desteğine bağlı” olduğunu belirtti.

İSPANYA BAŞBAKANI SANCHEZ VE CEO ZENG BİR ARAYA GELDİ

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, anlaşmanın açıklanmasından bir gün önce CATL CEO’su Robin Zeng ile bir araya geldi.

İspanyol El País gazetesinin haberine göre, anlaşma, İspanyol yetkililer ile ilgili şirketler arasında bir yıldan fazla süren müzakerelerin ardından geldi.

El País, duyurunun, Şi Cinping liderliğindeki Çin hükümetinin, AB’nin Çin’den gelen elektrikli araçlara uyguladığı son tarifeler ışığında projeyi yeniden gözden geçirmesi nedeniyle geciktiğini belirtti.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir