Türkiye’de yaşanan gıda skandallarına her geçen gün bir yenisi eklenirken, son olarak bir sosyal medya kullanıcısı, geçtiğimiz haftalarda zincir marketlerden satın aldığı bir elmayı laboratuvar incelemesine dahil etmişti.
Yapılan incelemede elma üzerinde yasal sınırın çok üzerinde pestisit bulunduğu tespit edilmiş ve savcılığa şikayette bulunulmuştu. Milyonlarca vatandaşı endişelendiren bu durum tartışılmaya devam edilirken, dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı.
PESTİSİTLİ MANDALİNALAR TÜRKİYE’YE GERİ GÖNDERİLDİ
Avrupa Birliği’nin insan sağlığına zararlı gıdaların kontrolü amacıyla paylaştığı RASFF listesinde yapılan 20 Kasım tarihli güncellemede, Türkiye’den Bulgaristan’a giriş yapan tonlarca mandalinada yasal sınırın 40 kat üzerinde pestisit tespit edildiği belirtildi.
Sınırda yapılan kontroller sırasında mandalinaların sağlığa zararlı olabileceği belirtilerek Türkiye’ye iade edildiği aktarılırken, son günlerde artış gösteren pestisit vakalarının ardından çok sayıda vatandaş, zararlı mandalinaların yeniden Türkiye’de satışa sunulmasından endişe duyduğunu paylaştı.
PESTİSİT NEDİR? ZARARLARI NELERDİR?
Bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar, bazı organik bileşenler, dezenfektanlar gibi maddelere ve yöntemlere ”Pestisit” ismi verilir. Pestisitler; sebze ve meyvelerin doğada zarar görmeden yetişmesi ve yaşam alanlarımızın zararlı mikroorganizmalardan arınması gibi konularda fayda sağlamasının yanında kullanım yanlışlığına bağlı olarak insan sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturabilmektedir.
Günümüzde yaygın olarak sprey şeklinde kullanılan Pestisitler, adsorpsiyon sonucu sebze ve meyvelerin yüzeylerine yapışır. Bazı zamanlarda çiğ olarak tüketilen bu gıdalarda yeterli arındırma sağlanamaz. Böyle durumlarda sindirim sistemi aracılığı ile maruziyet meydana gelir.
Pestisitler, bazı durumlarda böcek ilaçları gibi maddelerin yanlışlıkla solunmasıyla ya da temas sonucu deri yoluyla emilmesiyle kan dolaşımımıza katılır, hayati organ ve sistemlerimize ulaşırlar. Bu durum sonrası kısa dönem ya da uzun dönemde birtakım etkiler görülebilmektedir.
Pestisitlere maruz kalma sonucunda görülen kısa dönem etkileri deyince aklımıza ilk gelecek olanlar akut zehirlenmeler ve alerjik reaksiyonlardır. Özellikle tarım işleriyle uğraşanlar büyük risk altındadır. Dikkatsiz ve özensiz yapılan ilaçlamalar sonucu pek çok pestisit zehirlenmesi vakası meydana gelmektedir. Akut pestisit zehirlenmelerinin başlıca belirtileri: