Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşayan ve 4 çocuk babası olan Veysel Başar, çocukluk yıllarında amcasından öğrendiği tespih yapımını, yıllardır evinin yanındaki 2 metrekarelik küçük atölyesinde sürdürüyor. Mesleğiyle geçimini sağlayan Başar, ilçedeki maden yataklarından çıkarılan nadir büyük boyutlardaki Oltu taşlarını uzun yıllar boyunca toprak altında saklayarak bozulmalarını engelliyor.
Bir süre önce biriktirdiği taşları toprak altından çıkardığını aktaran Başar, yaklaşık iki hafta süren titiz bir işçilikle 75-85 santimetre uzunluğunda ve 485-775 gram arasında ağırlığa sahip iki özel tespih ürettiğini açıkladı. Başar, büyük ebatlardaki tespihlerden en değerli olanına 350-400 bin lira arasında bir fiyat biçti.
Başar, 12 yaşında başladığı tespih yapımında ilk öğretmeninin amcası olduğunu belirtirken, ailesinin geçimini sağlamak için severek bu işi yaptığını söyleyen Başar, “Evimin yanındaki atölyede 46 yıldır sadece Oltu taşından farklı model siparişleriyle tespih yapıyorum.” dedi. Aynı zamanda büyük boyutlu taşların maden ocaklarından nadiren çıktığını ve genellikle küçük parçalardan tespih yapma imkânı bulabildiklerini ifade etti.
46 YILDIR BİRİKTİRİYOR
Bu tespihleri 46 yıldır biriktirdiği taşlardan yaptığını açıklayan Başar, Bu taşlar ebat olarak çok kısıtlı yani madenlerde bu ebatlarda taş çok nadir çıkar. Örneğin bu yıl 10 kilo taş kullandım, bu 10 kilo içinde bu tespih danesinin birinin ebatında bir tane taş ya çıkar ya çıkmaz. Yılda 1 kez nadir çıkabilen büyük ebattaki taşları toprağın içinde sakladım çünkü rutubetli yerde bu taşları muhafaza etmeliyiz. 46 yılda biriktirdiğim bu taşlardan tespih yaptım, böyle farklı eser icra ettim” dedi.
“BUNDAN DAHA BÜYÜĞÜ YOK”
Başar, sözlerine devam ederken, “Böyle bir tespihi yapmak için 46 yıl daha geçmesi lazım ki bu şekilde taş biriktirilsin ama dağın altında bir damardan bugüne kadar böyle tespih yapılmadı. Tespihleri yaparken ellerimin içi kabardı, toplamda 2 hafta kadar işçilik sürdü. Tespih koleksiyoncuları, meydan ağaları, bunları duyarsa mutlaka bu esere sahiplenmek ister. 2 gün ilçedeki Tespihçiler Pasajı’nda sergilendi. Pasajın en büyük tespihi bu. 46 yılımı verdim, iddia ediyorum, bu özelliklerde bundan daha büyüğü yok” ifadelerine yer verdi.