Toprak Dostu Hümik Asiti Yaygınlaştırıyoruz

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu iş birliğinde hayata geçirilen “TKİ-Hümas Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanımının Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Hümik Asit Dağıtım Töreni düzenlendi.

Törene İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Eğitim ve Yayın Dairesi Proje Yürütücüsü Murat Mengüloğlu, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Kömür Türevleri ve Teknolojileri Müdürü Murat Kurt, Şube ve İlçe Müdürleri, teknik personel ve 13 üretici katıldı.

Projenin Amacı ve Kapsamı

Bakanlık ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu arasında 18 Ekim 2024 tarihinde imzalanan protokol ile yürürlüğe giren proje, kömür sahalarından elde edilen leonarditten üretilen hümik asidin tarımda yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Proje sayesinde:

• Kimyasal gübre kullanımının azaltılması,

• Toprağın doğal dengesinin yeniden kazandırılması,

• Bitki besin elementlerinin alınabilirliğinin artırılması,

• Toprak organik maddesi sayesinde sürdürülebilir tarımın desteklenmesi,

• Tarımsal üretimde karbon depolamasının artırılarak sera gazı salınımının azaltılması,

• Toprağın su tutma kapasitesinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Proje kapsamında toplam 860 litre hümik asit dağıtımı gerçekleştirildi. Bu hümik asit, İzmir’in Foça, Menemen, Menderes ve Torbalı ilçelerindeki 13 üretici tarafından toplam 143,5 dekarlık alanda kullanılacak. Dekara 6 litre olmak üzere uygulanacak hümik asit, üreticilere çevre dostu bir çözüm sunuyor.

Mustafa Şahin’den Çiftçilere Mesaj

Törende konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, projenin hem çevreye hem de tarımsal üretime olan katkılarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Hümik asit, topraklarımızın verimliliğini artırmanın yanı sıra çevremizi koruyan bir yaklaşım sunuyor. Bugün burada, sürdürülebilir tarımın önemli bir adımını hep birlikte atıyoruz. Tarımsal üretimde kaliteyi artırırken doğal kaynaklarımızı koruma sorumluluğuyla hareket etmeliyiz. Projemiz, çiftçilerimizin bilinçlenmesine ve daha çevre dostu üretim yapmasına katkı sağlayacak. Bu vesileyle projeye destek veren tüm paydaşlarımıza ve emek veren ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Eğitim ve Yayın Dairesi Proje Yürütücüsü Murat Mengüloğlu, yaptığı konuşmada toprağın oluşumu ve önemi üzerinde durarak şunları söyledi: 

“Bir santimetre toprağın oluşması bin yıl sürmektedir. Toprak, yaşamın temel kaynağıdır ve korunması hayati önem taşımaktadır. Çölleşmeye karşı alınması gereken önlemler arasında onarıcı tarım yöntemleri ve tarımsal yenilikler büyük bir yer tutmaktadır. Bu projeyle hem toprağımızı korumak hem de sürdürülebilir tarımı desteklemek adına önemli bir adım atıyoruz.”

 

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Kömür Türevleri ve Teknolojileri Müdürü Murat Kurt ise; Türkiye’deki tarım topraklarının organik madde miktarının yetersizliği nedeniyle karşılaşılan ekonomik ve çevresel sorunlara dikkat çekti. Ayrıca, TKİ’nin linyit madenlerinden elde edilen leonardit hammaddesi ile üretilen TKİ-Hümas markalı organik toprak düzenleyici ürün ve diğer kurum projeleri hakkında bilgi verdi.

Proje kapsamında uygulamalı eğitimler ve yayım çalışmaları da yürütülerek çiftçilerin bilgi ve deneyimlerinin artırılması hedefleniyor. Projenin ülke genelinde sürdürülebilir tarım uygulamalarına öncülük etmesi bekleniyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir