Trump’tan Kassam Tugayları’na tehdit
Seçim kampanyası boyunca Hamas’a tehditler savuran seçilmiş başkan, Kassam Tugayları’nın Amerikalı-İsrailli esirin videosunu paylaşmasından iki gün sonra tehditlerini ikiye katladı.
ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, 20 Ocak’ta göreve başladığında rehinelerin serbest bırakılmaması halinde Orta Doğu’da rehin tutanları “eşi benzeri görülmemiş” bir Amerikan ateş gücüyle tehdit etti.
Times of İsrael’de paylaşılan haberde Trump’ın açıklamasına ilişkin şu detaylara yer verildi:
Trump, ilk olarak Temmuz ayında Cumhuriyetçi Ulusal Kongre’de başkan adayı olarak benzer bir tehditte bulunmuştu ancak sahibi olduğu sosyal medya platformu Truth Social’da yayınlanan son uyarısında, Hamas’ın rehin aldığı Amerikalı-İsrailli rehine Edan Alexander’ın serbest bırakılması için Trump’a yalvardığını gösteren videoyu yayınlamasından iki gün sonra geldi.
Açıklama, İsrail ordusunun bir başka Amerikalı-İsrailli rehine olan Omer Neutra’nın Hamas’ın 7 Ekim saldırısı sırasında öldürüldüğünü ve cesedinin Gazze’de tutulduğunu açıklamasından saatler sonra geldi. Neutra’nın hayatta ve esir olduğu düşünülüyordu.
TRUMP’TAN KASSAM’A TEHDİT MESAJI
Trump Truth Social’da İsrail’den ya da Filistinli grubun ismini vermeden şunları yazdı:
“Herkes Orta Doğu’da tüm dünyanın iradesine karşı, insanlık dışı bir şekilde ve vahşice tutulan rehineler hakkında konuşuyor – Ama hepsi lafta, icraat yok! Lütfen bu GERÇEĞİN, ABD Başkanı olarak gururla görevi devraldığım 20 Ocak 2025 tarihinden önce rehineler serbest bırakılmazsa, Orta Doğu’da ve İnsanlığa karşı bu zulmü işleyen sorumlular için ÖDENECEK CEHENNEM olacağını temsil etmesine izin verin.”
Trump sözlerine şunları da ekledi:
“Sorumlular, Amerika Birleşik Devletleri’nin uzun ve şanlı tarihinde hiç kimsenin vurulmadığı kadar sert bir şekilde vurulacaktır. REHİNELERI HEMEN SERBEST BIRAKIN!”
Başkanlık seçimi kampanyası boyunca birçok kez rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunan Trump, rehinelerin çoğunun artık hayatta olmadığını da ısrarla vurgulamıştı.
Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un geçen ayın sonlarında yaptığı bir telefon görüşmesinde İsrail istihbaratının Gazze’deki rehinelerin yarısının hala hayatta olduğunu değerlendirdiğini söylemesi üzerine hazırlıksız yakalandığı bildirildi.
Biden yönetimi hala 20 Ocak’tan önce bir anlaşma sağlamak için çalışıyor ve ABD Başkanı Joe Biden geçen ay Oval Ofis’te kalan Amerikalı rehinelerin aileleriyle bir araya geldi.
Odada bulunan aile üyelerinden birine göre Biden toplantı sırasında ailelere “Eve döndükleri hailnde tüm övgüyü Trump’ın alması umurumda değil” dedi.
Geçen hafta İsrail ile Hizbullah arasında ateşkes sağlanmasının ardından Biden, Gazze’de de benzer bir anlaşmanın sağlanması için yeni bir girişimde bulunacağını ve Hamas ile ilişkileri olan Türkiye, Katar ve Mısır’a baskı yaparak Hamas’ı bir anlaşmaya ikna etmeye çalışacağını söyledi.
Hamas heyetinin Pazartesi günü Kahire’de yapacağı görüşmelerde bu konunun da ele alınması planlanıyordu.
Ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Gazze’de bir rehine serbest bırakma ve ateşkes anlaşması sağlama çabalarına ilişkin herhangi bir güncelleme yapılmadığını söyledi.
Kirby Pazartesi günü düzenlediği basın brifinginde Hamas’ın “ana engel” olmaya devam ettiğini söyledi.
Arap arabulucular ise farklı bir değerlendirme yaparak Başbakan Benjamin Netanyahu’yu, savaşı kalıcı olarak sona erdirmeyi ve kalan tüm rehinelerin serbest bırakılması karşılığında tüm İsrail ordusunu Gazze’den çekmeyi reddetmeye devam etmesi nedeniyle ana engel olarak görüyor.
Ardı ardına yapılan anketler İsrail halkının çoğunluğunun bu takası desteklediğini gösteriyor ancak Netanyahu, Gazze’deki yerleşimleri yeniden kurmak ve Gazze’yi kalıcı olarak işgal etmek isteyen aşırı sağcı koalisyon ortaklarına karşı borçlu.
Böyle bir anlaşmayı sert bir dille eleştirenler Hamas’ın yeniden toparlanmasına imkan tanıyacağını savunurken, İsrail güvenlik uzmanları ise İsrail ordusunun gerekirse Gazze’ye dönebileceğini söylüyor.
Kirby dün yaptığı açıklamada, Lübnan’daki ateşkes anlaşmasının ardından Hamas’ın artık kendisini izole edilmiş hissetmesi ve liderlerinin savaşı sona erdirecek bir anlaşmayı kabul etmesi gerektiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Blinken’in Gazze’de ateşkes ve rehine serbest bırakma anlaşması sağlanması için devam eden çabaları gündeme getirmeyi ve İsrail’e savaş sonrası Gazze’nin yönetimi için uygulanabilir bir plan hazırlaması için baskı yapmayı planladığını söyledi.
ABD uzun zamandır Netanyahu’ya karşı bu konuda hayal kırıklığını dile getiriyordu zira başbakan aylarca bu konuyu tartışmayı reddetti.
Kasım ayında Netanyahu, İsrail ordusuna Hamas’ı insani yardım dağıtımından dışlayacak bir plan hazırlaması talimatını verdiğini söyledi ancak Washington ve İsrail’in Arap müttefikleri, İsrail’in Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasını reddetmeye devam ettiği sürece bu hedefin imkansız olduğu uyarısında bulundu.
Times of İsrael