Tüketici güven endeksi düştü: ABD ekonomisinde karamsar işaretler

ABD’de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, nisanda 50,8’e inerek Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Michigan Üniversitesi, Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırladığı tüketici güven endeksinin nisan ayına ilişkin öncü verilerini açıkladı.

Buna göre tüketici güven endeksi, nisanda geçen aya kıyasla 6,2 puan azalarak 50,8 oldu ve Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Piyasa beklentilerinin altında kalan tüketici güven endeksinin, bu dönemde 54 değerini alacağı öngörülüyordu. Tüketici güven endeksi, martta 57 olarak kaydedilmişti.

Amerikalıların şu anki finansal koşullara yönelik değerlendirmesini ölçen mevcut ekonomik koşullar endeksi, nisanda aylık bazda 7,3 puan azalarak 56,5’e indi.

Tüketicilerin uzun vadeli öngörülerini yansıtan tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 5,4 puan azalışla 47,2’ye geriledi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ YÜKSELDİ

Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi nisanda yüzde 5’ten yüzde 6,7’ye yükselerek 1981’den beri en yüksek seviyesine çıktı.

Kısa vadeli enflasyon beklentisinin art arda 4 ayda 0,5 puan veya üzerinde artması dikkati çekti.

Uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 4,1’den yüzde 4,4’e yükselirken, 1991’den bu yana en yüksek değeri gördü.

‘TİCARET SAVAŞI ENDİŞELERİ TÜKETİCİ GÜVENİNİ DÜŞÜRDÜ’

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu, tüketici güveninin üst üste dördüncü ayda gerilediğini belirtti.

Ticaret savaşı gelişmeleriyle ilgili artan endişeler nedeniyle tüketici güveninin geçen yıl sonundan bu yana yüzde 30’dan fazla değer kaybettiğinin altını çizen Hsu, tüketicilerin resesyon riskini artıran çok sayıda uyarı işareti bildirdiğini ifade etti.

Hsu, iş koşulları, kişisel mali durum, gelirler, enflasyon ve iş gücü piyasalarına ilişkin beklentilerin bu ay kötüleşmeye devam ettiğini kaydetti.

Gelecek yıl işsizliğin artmasını bekleyen tüketicilerin oranının üst üste beşinci ay arttığını belirten Hsu, nisanda 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Hsu, bu döneme dair tüketici görüşlerinin 9 Nisan’daki tarife açıklamaları öncesinde alındığını kaydetti.

Related Posts

Marmara depremi sonrası Bakan’dan baraj açıklaması…

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Marmara Denizi’nde meydana gelen depremlerin ardından Büyükçekmece Barajı’nda incelemelerde bulunulduğunu açıkladı.

ABD’den IMF ve Dünya Bankası’na sert uyarı!

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, IMF ve Dünya Bankası’na ”temel görevlerine odaklanma” çağrısı yaparak Çin’e yönelik tutumları nedeni ile eleştirilerde bulundu.

IMF’den küresel kamu borcu uyarısı!

IMF, ABD’nin tarifelerinin finansal piyasalarda dalgalanmaları artırdığını, büyüme beklentilerini zayıflattığını ve riskleri yükselttiğini belirterek, küresel kamu borcunun Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranının artmasının beklendiğini bildirdi.

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2025 yılı için büyüme tahminini yüzde 3,1’e yükseltti

Dünya Bankası, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Protestoların hedefindeki Tesla’da büyük düşüş!

Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın net kârı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 71 düşüş kaydetti.

AKINCI TİHA ve Bayraktar TB2, deprem sonrası İstanbul’da hasar tespiti yaptı

Baykar’ın uçuş testleri ve eğitimler için kullandığı AKINCI TİHA ve Bayraktar TB2 İHA, deprem sonrası koordinasyon görevi için İstanbul semalarında uçtu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir