Tüm otel ve restoranlar “az tehlikeli” sınıfındaymış
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yayımlanan işyeri tehlike sınıfları listesine göre, her türlü otel ve lokantalar “az tehlikeli” sınıfta yer alıyor.
2012 yılında çıkartılan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenliyor.
Kanuna göre, işyerleri “az tehlikeli”, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Kanun uyarınca iş yeri sınıfları İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürünün başkanlığında ilgili taraflarca oluşturulan komisyonun görüşleri doğrultusunda belirleniyor. Nitekim, 3 Ocak 2025 tarihinde, sınıflamaya yeni eklenen kodların tehlike sınıflarının görüşülmesi amacıyla yapılan komisyon toplantısına Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu ve Memur Sendikaları Konfederasyonu temsilcileri katıldı.
Otel ve lokantada ayrım yok
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yayımlanan işyeri tehlike sınıfları listesine göre, her türlü otel ve lokantalar “az tehlikeli” sınıfta yer alıyor. Müşterilerine restoran hizmeti veren ile vermeyen veya herhangi bir pansiyon ile yüzlerce yatak kapasitesi bulunan otel arasında ayrım bulunmuyor.
Aynı durum lokantalar için de geçerli. Dondurmacı veya seyyar yemek servisi yapılan lokanta ile binlerce kişi için yemek hazırlanan imalathaneler ve retoranlar arasında ayrım yapılmıyor. Bunların hepsi de az tehlikeli sınıfta değerlendiriliyor.
Restoranı bulunan oteller ile yüksek kapasiteli restoranlarda yoğun bir şekilde basınçlı kaplar ve elektrikli cihazlar kullanılıyor. Yüzlerce kişi için yemek hazırlanan ızgara ocakları, kızartma yapılan alanlar yangın tehlikesi içeriyor.
İşveren çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirmek zorunda. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az (A) sınıfı, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az (B) sınıfı, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az (C) sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesine sahip iş güvenliği uzmanı çalıştırmak gerekiyor.
İşveren işyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri, koruyucu ve önleyici tedbirler, ilk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri ile ilgili görevlendirilen kişiler konusunda çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirmek zorunda. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlaması, mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyen kişileri çalıştırmaması gerekiyor.
“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – Cansu Çamlıbel röportajı | Prof. Ayşe Buğra: AİHM sistemi de Avrupa Konseyi de bu çaresiz görüntüyle zarar gördü; TÜSİAD korktu, herkes susuyor, çok acıklı… TIKLAYIN – Bakan Ersoy’a otel izni vermişti: Turizm tesislerinin denetimini Neşe Çıldık’ın başında olduğu müdürlük yapıyormuş TIKLAYIN – Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül, diğer oteli için orman katliamı yapmış; araziyi 13 kat büyütmüş TIKLAYIN – Kadıköy bit pazarında bıçaklı dehşet: İtalyan Şefin 14 yaşındaki oğlu ağır yaralandı TIKLAYIN – CHP’li vekil kulislerdeki iddiayı doğruladı: Muharrem İnce “baba ocağı”na dönüyor
TIKLAYIN – Kartalkaya yangın soruşturmasında tutuklanan Bolu Belediye Başkan Yardımcısı ve İtfaiye Müdür Vekili’nin ifadeleri ortaya çıktı
|