Türkiye itfaiyenin kaç saatte geldiğini tartışıyor: Çin uçarak söndürüyor
Bolu Kartalkaya’daki yangın faciasında itfaiye ekipleri yangına yaklaşık 50 dakika sonra yangına müdahalede bulunabildi. Bu süre tartışmaların odağına yerleşti. Peki bu müdahaleyi en hızlı yapabilen ülke hangisi? Bu soru Çin’in drone teknolojisiyle itfaiyecilik faaliyetini hatırlattı.
İTFAİYE DRONLAR
Yüksek katlı binaların yangınlardan en ulaşılması en zor orman yangınlarına kadar Çin dronları modern itfaiyeciliğin adeta isimsiz kahramanları.
Yangına müdahalede hayat kurtaran bu teknolojinin avantajları neler?
Dronlar dar sokaklarda gezebiliyor. Ayrıca yüksek katlı binalardaki acil durumların tam kalbine yangın söndürücü bırakacak mekanizmalarla donatılmış durumda
Söz konusu tek bir drone altı yangın söndürme bombası ve 150 litre yangın söndürme köpüğü taşıyabiliyor. İstasyonundan 5 kilometrelik bir yarıçap içinde uçabilme becerisine sahip.
Yangın söndürme dronları kamerasıyla yangının yerini hızla belirliyor. Drone kamerası yangını belirledikten sonra hedef konuma gidiyor. Ardından lazer kullanarak bir pencere kırıcıyı ateşleyip yangın söndürme bombalarını atıyor. Ayrıca tam menzilli yangın söndürme köpüğü püskürtüyor.
Bu dronlar hayati önem taşıyan bilgileri analiz edip sahadaki ekiplere gönderiyor. Bu bilgiler karar verme sürecini hızlandırıyor.
Dronlar ısının kaynağını tespit ediyor. Yangınla mücadelede güvenliği ve verimliliği artırıyor.
SAHADA DENENDİ VE KULLANILDILAR
Çin dronları uzun bir süredir sahada kullanılıyor.
Çin’in Chongqing şehrindeki orman yangınları sırasında dronlar vazgeçilmez olduklarını ispatladılar.
Yangınlarda en kritik mesele zamanlama olduğu için dronların hızı bu noktada büyük bir avantaj sağlıyor.