Sinirlioğlu, AGİT’in temelini oluşturan 1975 tarihli Helsinki Nihai Senedi’nin 50 yıllık tarihinde AGİT Genel Sekreteri görevini üstlenen ilk Türk oldu.
BARIŞ GÖRÜŞMELERİNDE AGİT ÖNEMLİ ROL ÜSTLENECEK
Karar; Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’dan 57 katılımcı üyenin onayıyla alındı. Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre; önümüzdeki dönemde Rusya ile Ukrayna arasında barış görüşmeleri başlaması durumunda, AGİT’in önemli bir rol üstlenmesi muhtemel. AGİT Genel Sekreterleri, 3 yıllığına seçiliyor.
GEÇİCİ DIŞİŞLERİ BAKANI OLMUŞTU
2015’teki geçici hükûmette Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Feridun Sinirlioğlu, Türkiye ve Yunanistan’ın Genel Sekreterlik için ortak adayı olmuştu.
Büyükelçi Sinirlioğlu’nun AGİT Genel Sekreteri olarak atanmasına giden süreçte Türkiye tarafından yoğun diplomatik çabalar yürütüldü. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından AGİT’te karar alma süreçleri tamamen tıkanmış durumdaydı. Ülkeler arasında temel konularda herhangi bir uzlaşıya varılamıyordu. Bir önceki Genel Sekreter’in görev süresinin 2023 yılında dolmasına karşın, ülkelerin herhangi bir isim üzerinde anlaşamaması nedeniyle yerine yeni bir Genel Sekreter atanamamış ve görev süresi dokuz aylığına uzatılmıştı.
patronlardunyasi.com