Borsa İstanbul’da işlem görmek için ekim ayında Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) halka arz başvurusunda bulunan Pakun Üretim Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, yalnızca 3 aylık sürenin ardından konkordato talebinde bulundu.
MAHKEME 3 KİŞİLİK HEYET OLUŞTURDU
Samsun Asliye Ticaret Mahkemesi, 17 Ocak tarihli kararında şirket hakkında 3 ay süreyle geçici mühlet kararı alırken, dev firmanın mali tablolarını incelemek üzere 3 kişilik konkordato komiser heyeti görevlendirdi. Oluşturulan heyette Bağımsız Denetçi ve Mali Müşavir Fuat Kubilay, Mali Müşavir Deniz Eroğlu ve hukukçu Bülent Köksal yer aldı.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 500 ŞİRKETİ ARASINDA
Samsun merkezli üretim gerçekleştiren Pakun, Türkiye’nin 81 ilinde satışa sunduğu ürünleriyle sektörün en büyük markaları arasında yer alırken, Türkiye’nin en değerli şirketlerini sıralayan Fortune 500’ün 2023 listesinde 478. sırada yer almıştı. Şirketin 2023 yılı boyunca net satış tutarı 3 milyar 844 milyon 138 bin lira olarak açıklanırken, şirketin 2023 yılında 55,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 1000 şirketi arasında yer aldığı öğrenildi.
Pakun Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Durgun, Samsun – Bafra, Tekirdağ – Çorlu ve İzmir – Bornova tesislerinde üretim yapan şirketin halka arz başvurusundan sonra yaptığı açıklamada, buradan elde edecekleri gelirle yatırım yapılacağını belirtmişti. Buna karşın şirketin ucuz finansmana erişmekte güçlük yaşadığı ve Türkiye’deki ekonomik ortam ve uygulanan para politikaları nedeniyle konkordato talep etmek durumunda kaldığı öğrenildi.
Durgun, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada hem yüksek üretim gücü hem de ihracat başarısıyla Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşları arasında yer alan Pakun’un yepyeni bir döneme girdiğini belirterek “SPK’nın onayına bağlı olmak üzere halka açık bir şirket olma yolundaki ilk adımımızı attık. Un sanayindeki 51 yıllık deneyimimizle geldiğimiz bu noktada halkımızı da şirketimize ortak etmekten büyük mutluluk duyacağız” ifadelerini kullanmıştı.
İFLAS İÇİN HEYET RAPORU BELİRLEYİCİ OLACAK
Konkordato komiser heyetinin oluşturacağı rapor, şirketin finansal geleceği için belirleyici olacak. 3 aylık geçici mühlet süresinin dolmasının ardından nisan ayında mahkemenin vereceği yeni kararda, komiser heyetinin sunduğu rapora göre şirket hakkında kesin mühlet süresinin uzatılabileceği gibi, ekonomik taahhütlerin yerine getirilmemesi durumunda dev şirket hakkında iflas kararı da alınabilecek.
More Stories
Sahte doların ardından sahte Euro krizi: Almanya Merkez Bankası uyardı, çoğu Türkiye’ye üretiliyor
Binlerce kişiye bir kereye mahsus 8.668 TL verilecek! Nakit destek fırsatı ilaç olacak
Çin, yıllık politika planında çalışmalarını açıkladı