Türkler üretti dünya peşine düştü: Telefonun şarjı 1 yıl gidiyor

‘MEMS Nöristör’ adını verdikleri nöromorfik işlemci bileşeni, telefonlarda yeni bir dönem başlamasını sağlayacak. ODTÜ’lü araştırmacılar tarafından geliştirilen enerji verimliliği sağlayan bu cihazlar büyük kolaylık sağlayacak.

ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Bayram ve Araştırma Görevlisi Berre Vize tarafından geliştirilen MEMS,  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve YÖK tarafından desteklendi.  Bu yeni teknoloji sayesinde hem enerji tasarrufu yapılacak hem kişisel veriler korunacak. 

TELEFONLARIN ÖMRÜNÜ UZATACAK

Hafıza ve işlem birimleri insan beyninden tasarlanan yapılan MEMS, veri aktarımı sırasında yüksek enerji tüketimi sorununu da çözecek. Cep telefonlarının ömrünü uzatacak olan bu yeni teknoloji pil ömrünü 1 yıla çıkaracak. Telefonları yılda 1 kez şarj etmek yeterli olacak.

HEM TÜKİYE’DE HEM DÜNYADA DEVRİM YARATACAK

Gizlilik risklerini de azaltacak olan MEMS MEMS Nöristör, yapay zeka ve büyük veri sunucularında da enerji sağlayacak. Soğutma kısmında deniz suyu kullandıklarını ifade eden Bayram, cihazın çöl şartlarında da kullanabileceğin belirtti. 
Bu teknolojinin yalnızca Türkiye’de değil dünya genelinde devrim olacağını ifade eden Bayram, sağlık, finans ve ulaşım alanlarında da yenilik sağlayacağını söyledi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir