TÜSİAD Başkanı Turan: Türkiye’nin uluslararası lojistik merkezi olması mümkün

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen “E-Ticaretin Taşıyıcı Gücü: Lojistikle Şekillenen Gelecek” başlıklı etkinlik TÜSİAD Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türkiye’de son yıllarda e-ticaretin hızla büyüdüğünü kaydetti.

Turan, özellikle son yıllarda gelişen teknolojilerin ve küresel ticaretin, Türkiye’yi de bir dönüşüme zorladığına işaret ederek, “Bu dönüşüm, aynı zamanda büyük bir potansiyel de sunuyor. Türkiye’nin stratejik konumuyla birlikte, uluslararası lojistik merkezi haline gelmesi mümkün. Bunun için de en önemli adımlardan biri, intermodal taşımacılığın güçlendirilmesi. Yani, kara, deniz, demir ve hava taşımacılığının entegre bir şekilde çalıştığı bir sistem. Kamu politika belgelerinde de yer alan, bu hedefe yönelik yapılacak altyapı yatırımları ve mevzuat düzenlemelerinin önceliklendirilmesi, Türkiye’yi lojistikte önemli bir oyuncu yapabilir” yorumunu yaptı.

Bugün dünyada lojistik sektöründeki dijitalleşmenin süreçlerin hızlanmasını ve maliyetlerin düşmesini sağladığının altını çizen Turan şöyle devam etti:

“’Örneğin, dijital platformlar sayesinde depo yönetiminden, tedarik zinciri takibine kadar, her şey daha şeffaf ve verimli hale geliyor. Türkiye’de de bu tür teknolojilere yapılan yatırımlar hızla artıyor. Sadece 2023’te ülkemizdeki e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre, yüzde 115,15 artarak 1,85 trilyon Türk lirasına ulaştı ve bu büyüme hızla devam ediyor. Aynı dönemde işlem sayısı da bir önceki yıla göre ise yüzde 22,25 artarak 5,87 milyar adede yükselmiştir. Bu da lojistik sektörünü, özellikle hızlı teslimat ve altyapı anlamında yepyeni bir döneme taşıyor. Ülkemizin genç ve dinamik nüfusu, yüksek internet erişimi ve coğrafi avantajları, e-ticaret ekosistemimizi hızla geliştiriyor.’’

Turan, hız ve verimlilik için teknolojinin rolünün tartışılmaz olduğunu vurgulayarak, Türkiye’deki lojistik firmalarının birçoğunun depo ve sevkiyat yönetiminde dijitalleşme ve otomasyon teknolojilerinden faydalandığına dikkati çekerken bunun ise hem maliyetleri düşürmeye, hem de müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik çok gerekli bir adım olduğuna işaret etti.

TÜSİAD Ulaştırma ve Lojistik Çalışma Grubu Başkanı Nilgün Keleş de değişen tüketici beklentilerinin şekillendirdiği yeni ticaret hayatında yaşanan son gelişmelerin, lojistik alanını sürekli inovatif ve çözüm odaklı olmaya ittiğini belirterek bu noktada, lojistiğin hayatın her alanında olduğunun görülmesi ve bu anlayışla lojistik süreçlerinin günün ihtiyaçlarına uygun şekilde yeniden tasarlaması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir