Ülkenin çocuklarını bile dert sahibi yaptılar

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından TÜBİTAK desteğiyle yürütülen ‘Krizler Çağında Çocuk Olmak: Türkiye’de Pandemi Sonrasında Çocukların İyi Olma Halini Yeniden Düşünmek’ başlıklı araştırma projesinin bulguları kamuoyuyla paylaşıldı. Türkiye genelinde 29 ilde 1.500 hanede yapılan araştırma, pandemi sonrası çocukların karşılaştığı çarpıcı gerçekleri ortaya koyuyor. Görüşülen çocukların yüzde 47’si kendini mutlu hissettiğini belirtirken, bu oran düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda yüzde 33’e kadar düşüyor.

KOŞULLAR ÇOK ZORLU

Çocukların dörtte üçü ekonomik kaygılar yaşarken, yüzde 11’i haftada 8-11 saat çalışmak zorunda kalıyor. Araştırma, çocukların zorlu yaşam koşullarını ve çözüm bekleyen sorunlarını gözler önüne seriyor. Proje Koordinatörü Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci “Sosyoekonomik farkları aşan bir endişe hali, tüm gelir gruplarındaki çocuklarda yetememe hissi ve geleceğe dair bir telaş yaratıyor” dedi.

YÜZDE 11’i ÇALIŞMAK ZORUNDA KALDI

Araştırma görüşülen çocukların yüzde 11’inin çalıştığını ortaya koydu. Çalışma oranı, erkek çocuklarda yüzde 13, kız çocuklarda ise yüzde 7 olarak belirlendi. Düşük sosyoekonomik statüde bu oran yüzde 18’e yükselirken, yüksek sosyoekonomik statüde yüzde 3’e düşüyor. Araştırmaya katılan çocuklardan 112’si eğitimine ara vermek zorunda kaldığını ifade etti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir