Sağlıklı beslenme konusunda en çok tercih edilen gıdalardan biri olan ton balıkları, son yapılan araştırmalarla büyük bir tehlike altında. Avrupa’da yapılan laboratuvar incelemeleri, ünlü markaların ton balığı konservelerinde ciddi sağlık riski taşıyan cıva seviyeleri olduğunu ortaya koydu. Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İngiltere’de yapılan bu araştırmalar, 150 farklı ton balığı markasını kapsadı. Test sonuçlarına göre, ton balıklarının yüzde 57’sinde Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği güvenli cıva limitinin üzerinde miktar bulunduğu açıklandı.
TON BALIKLARINDA CIVA TEHLİKESİ
Gelişen bu sonuçlar, sağlık uzmanlarını endişelendirdi. Cıva seviyesi yüksek ton balığı tüketiminin, özellikle beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Bu durum, Avrupa’da pek çok tüketici hakları savunucusunu harekete geçirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Foodwatch CEO’su Karine Jacquemart, “Yemek tabaklarımıza aldığımız şey, halk sağlığı için ciddiye alınmayan muazzam bir risk” dedi.
İNGİLTERE’DE TON BALIKLARI TOPLATILMAYA BAŞLANDI
İngiltere, özellikle DSÖ tarafından belirlenen cıva sınırının iki katını aşan ton balığı ürünlerini marketlerden toplatmaya başladı. Uzmanlar, hükümetlerin bu konuda acil önlem alması gerektiğini belirtti. Araştırmalara göre, ortalama bir Avrupalı yılda yaklaşık 25 kutu ton balığı tüketiyor. Bu da yıllık ciddi bir risk taşıyor.
HIZLA YÜKSELEN CIVA SEVİYELERİ
Araştırmalarda, özellikle İngiltere‘de cıva seviyesi çok yüksek ton balıklarının daha fazla olduğu bildirildi. Cıva, vücuda girdiğinde, beyin ve sinir sistemi üzerinde kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Uzmanlar, özellikle çocukların ve hamile kadınların bu ürünlerden uzak durması gerektiğini vurguladı.
YENİ BİR DÜZENLEME ŞART
Çoğu ton balığı markasının, satışlarını durdurması veya ürünlerinde düzenleme yapması bekleniyor. Foodwatch, Avrupa’da daha sıkı düzenlemeler getirilene kadar bu sorunun devam edeceğini belirtti. Karine Jacquemart, “Daha koruyucu bir Avrupa standardına sahip olana kadar vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Sözcü