Ünlülerden Muazzez İlmiye Çığ’a veda! ‘Son Sümer kraliçesi’
2 mins read

Ünlülerden Muazzez İlmiye Çığ’a veda! ‘Son Sümer kraliçesi’

Türkiye’nin ilk kadın sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Muazzez İlmiye Çığ Mersin’de tedavi görüyordu. Mezitli ilçesindeki özel bir hastanede rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören 1914 doğumlu Sümerolog ve akademisyen Çığ, yoğun bakıma alındı.

Çığ, doktorların müdahalesine rağmen hayatını kaybetti.

SON DOĞUM GÜNÜNÜ 20 HAZİRAN’DA KUTLAMIŞTI

Asırlık çınar, Cumhuiryet kadını Muazzez İlmiye Çığ, son doğum gününü de 20 Haziran’da kutlamıştı. 

Ünlü isimler Muazzez İlmiye Çığ’ın vefat haberinin ardından art arda başsağlığı mesajları yayınladı. İşte ünlü isimlerin paylaşımları…

HÜLYA KOÇYİĞİT

“Çok kıymetli bir bilim insanı, bir Cumhuriyet kadını olan, sümerolog, yazar Sayın Muazzez İlmiye Çığ’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Bu dünyadan bir Muazzez İlmiye Çığ geçti. Bedeni aramızda olamasa da hep var olmaya devam edecek. Kendisine Allah’tan rahmet, tüm sevenlerine sabır dilerim.”

ZAFER ALGÖZ

“Sümer Kraliçesi”

GÜLBEN ERGEN

“Cennetinizde huzurla uyuyun”

TAMER LEVENT

“Muzzez öğretmen kültürün yaşayan tarihi idi.Onu tanıyan ya da tanımayan,kültür kelimesinin ne anlama geldiğini anlamak istiyorsa, telefonundan onu arasın onu tanımaya çalışsın.Kültür,insanları tanımak,insanları anlamak demektir.Muazzez öğretmeni biz daha önce ,çok değerli Harettin Karaca ile birlikte tanımıştık . Seynan’ın programına çıkmıştı. Mersin’de de ziyaret ettik,Seynan ile.Şimdi o kültür mirasımız oldu.Yüzyılı aşkın mirasımız,şimdi yaşam modelimiz.Onun yaşamı,düşünceleri,bilgisi,deneyimleri hepimize örnek olacaktır.Hayata onun gibi bakabilmeyi öğrenme çağındayız.”

SÜHA UYGUR

“Işıklar içinde uyuyun…
Size minnettarız…”

MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ KİMDİR?

Muazzez İlmiye Çığ 20 Haziran 1914 yılında Bursa’da doğmuştur. Sümer ve Asur uygarlıkları üzerine çalışmalar yapan Türk arkeolog, dilbilimci ve yazardır. Muazzez İlmiye İtil’in anne ve babası Kırım Tatarıdır ve her ikisi de Türkiye’ye göç etti; baba tarafı Merzifon’a, anne tarafı ise Türkiye’nin dördüncü büyük şehri olan ve o dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli bir bölgesel yönetim merkezi olan kuzeybatıdaki Bursa’ya yerleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir