Üretimde ilk sıralardayız ama Türkler bu çayı içmiyor! Güçlü antioksidanlar içeriyor, tam şifa deposu

Güney Avustralya Üniversitesi’nde beslenme ve gıda bilimi direktörü olan Evangeline Mantsiouris, zeytin yapraklarının yüksek miktarda oleuropein adı verilen güçlü bir antioksidan içerdiğini belirtiyor. Bu bileşik, zeytin ve zeytinyağında da bulunmakla birlikte, çok daha küçük miktarlarda yer alır. Bu yüzden, giderek daha fazla insan geleneksel siyah veya yeşil çay yerine zeytin yaprağı çayını tercih etmeye başladı. 

Türkiye’de ise Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre üretiminde İspanya’dan sonra dünya ikincisi konumunda olmasına rağmen zeytin yapraklarının çay olarak tüketilmesi yaygın değil. 

glavcom’un haberine göre zeytin yaprakları, hidroksitirosol, luteolin, apigenin ve verbaskozid gibi diğer güçlü antioksidanları içeriyor. Evangeline Mantsiouris, “Antioksidanlar, vücuttaki oksidatif süreçleri azaltarak çalışır. Bu süreçler, DNA’mıza, hücre zarlarımıza ve dokularımıza zarar vererek kanser ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların gelişmesine yol açabilir” dedi. 

Kalp sağlığını destekliyor

Yapılan bir araştırmaya göre, 819 katılımcının yer aldığı 12 deneysel çalışmada, zeytin yaprağı ekstraktının kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini iyileştirdiği gösterildi. Bu çalışmalar, özellikle kan basıncındaki azalma gibi olumlu etkileri ortaya koydu ve bu etkinin, yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişilerde daha belirgin olduğu belirtildi. Zeytin yaprağının bu potansiyel faydaları, kalp sağlığını destekleyen doğal bir alternatif olarak dikkat çekiyor.

Zeytin yaprakları, çaya demlenerek, salatalara eklenerek ya da doğranarak smoothie’lere ilave edilebilir. Ancak, makalenin yazarlarının belirttiğine göre, yapraklar içerdiği antioksidanlar nedeniyle acı bir tada sahiptir, bu yüzden taze olarak tüketilmesi zor olabilir. Fakat kaynar su ya da ılık su ile demlenerek bu acılık ortadan kaldırılabilir. Ayrıca, zeytin yaprağı ekstraktı, hazır yemeklere, ekmeklere ve diğer unlu mamullere de eklenebilir. 

Günde 1 grama kadar zeytin yaprağı ekstraktı tüketilmesi güvenli

Zeytin yaprağı ekstraktının yenilmesi veya içilmesiyle ilgili toksik etkilerle ilgili herhangi bir rapor bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalara göre, günde 1 grama kadar zeytin yaprağı ekstraktı tüketilmesinin güvenli olduğu görülmüştür. Ancak, günde 85 mg/kg vücut ağırlığının üzerindeki dozlarda, yağ ekstraktının potansiyel toksisitesiyle ilgili bazı raporlar bulunmaktadır. Örneğin, 80 kg ağırlığındaki bir yetişkin için bu, günde 6,8 gramlık bir doza denk gelir ve bu miktar, çalışmalarda kullanılan dozdan çok daha yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir