Uzmanı açıkladı: Emekli aylıklarında büyük kayıp
SGK’nin Ocak 2025’te tahmini aylık hesaplama ekranını güncellemesiyle birlikte emekli aylıklarında yaşanan büyük kayıp ortaya çıktı.
Birgün yazarı Aziz Çelik, ‘Emekli aylıklarında beklenen felaket’ başlıklı yazısında yaşanan kaybı örneklerle açıklarken, şu ifadelere yer verdi:
“Aralık ayında SGK ekranında 22 bin 554 tahmini aylığı gören sigortalı Ocak 2025’te aynı ekranda 19 bin 398 TL tahmini aylık gördü. Oysa bu aylığın 6 aylık enflasyon oranında artmasıyla en az 26 bin 106 TL olması gerekiyordu. Kayıp en az 6 bin 709 TL ve yaklaşık yüzde 26. Kayıplar 4 bin liradan 12 bin liraya kadar ulaşıyor. Kuşkusuz bu durum geçmişte emekli olup halen emekli aylığı alanlar için geçerli değil. Halen emekli olanların almakta oldukları emekli aylığı Ocak 2025’te işçi ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 15,75, memur emeklileri için yüzde 11,5 oranında arttı. Bu kayıp 2024 yılında emekli olamayıp 2025 ve sonrasında emekli olacaklar için ortaya çıkıyor.”
EMEKLİ AYLIKLARINDA DÜŞÜŞ NASIL YAŞANDI?
Yazısının devamında Çelik, emekli aylıklarında yaşanan düşüşü anlatırken, şöyle devam etti:
“Emekliliği bekleyenlerin tahmini aylıklarındaki düşüşün sebebi 5510 sayılı yasada yer alan hesaplama yöntemi. Özetle anlatayım: Emekli aylıklarının hesaplanmasında önemli değişkenlerden biri güncelleme katsayısıdır. Güncelleme katsayısı geçmişteki prime esas kazancının bugünkü değerinin bulunmasını sağlar. 5510 sayılı Kanun’a göre güncelleme katsayısı her yılın aralık ayına göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genel endeksindeki (TÜFE) değişim oranının yüzde 100’ü ile sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla gelişme hızının yüzde 30’unun toplamına (1) tam sayısının ilâve edilmesi sonucunda bulunan değeri ifade eder.
Emekli aylığı için yılın ilk yarısında başvurduğunuzda bir önceki yılın TÜFE ve büyüme oranları bilindiği için güncelleme işleminin yapılması zor değil. Ancak yılın ikinci yarısında (temmuz-aralık) yaşlılık aylığına başvurduğunuzda ne olacak? Örneğin aralık ayı içinde başvurdunuz. İlgili yılın TÜFE oranı henüz belli değil. Son güncelleme katsayısı ne olacak? Özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde bu durum çok önemli. Buna mevzuatta bir çözüm bulunmuş (5510/29 son fıkra) ancak bu çözüm büyük bir soruna yol açtı.”
(ALINTI)