Van’da kayyım protestosu: Kayyım ataması, seçmen iradesini bertaraf eden antidemokratik bir uygulamadır

T24 Haber Merkezi

Van Emek ve Demokrasi Platformu, “Kayyım ataması, seçmen iradesini bertaraf eden antidemokratik bir uygulamadır. Tüm sivil toplum kuruluşları olmak üzere Kayyım uygulamalarına karşı hukuki mücadelemizi yürüteceğimizi, İçişleri Bakanlığı’nın antidemokratik uygulamalarına derhal son vermesi gerektiğini buradan söylüyoruz” açıklamasını yaptı.

Van Emek ve Demokrasi Platformu, kayyımlara tepki göstermek için Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Protestoya, DEM Parti Van Milletvekilli Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Sinan Çiftyürek, DBP İl Eş Başkanı Gönül Uzunay, Eski Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Mustafa Avcı, DEM Parti ve DBP İl yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Protestoda, “Kayyım idaresi değil, halk iradesi” yazılı döviz açılırken, “Kayyımlar gidecek, halk gelecek” sloganı atıldı.

Van Emek ve Demokrasi Platformu Eş Sözcüsü Engin Işık şunları söyledi:

“İçişleri Bakanlığı tarafından Bahçesaray Belediyesi’ne Kayyım atanmasını kabul etmiyoruz. Bu karar, yerel demokrasiye ve Kürt halkının iradesine ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Seçimle göreve gelen belediye başkanlarının görevden alınması, halkın demokratik temsil hakkını ihlal etmektedir. Belediye eş başkanları Yüksek Seçim Kurulu’na, adaylık sürecinde tüm şartları taşıyacak şekilde başvuru yapmış ve başvuruları YSK tarafından kabul edilerek aday olmuşlardır. Belediye eş başkanları, adaylıkları sonucunda seçime girmiş ve seçim sonuncunda halkın iradesiyle seçilmişlerdir.

Önemle belirtmek isteriz ki; seçilmiş belediye başkanlarına yönelik hukuka aykırı şekilde açılan ceza dosyaların tamamen kayyım politikasına bir gerekçe oluşturmaya yönelik bir uygulama olduğu da kuşkusuzdur. Buradan tekrar söylüyoruz; 2016 yılında 674 sayılı KHK ile Belediye Kanununa eklenen düzenleme değiştirilmeli ve herhangi bir sebeple başkanlığı düşen başkanın yerine belediye meclisi yeni bir başkan seçmelidir.

Hukuk devletinin temel ilkelerinden biri olan demokratik meşruiyet ilkesi; halkın iradesinin yerel yönetimleri yönetmesi demektir. Kayyım ataması, seçmen iradesini bertaraf eden antidemokratik bir uygulamadır. Tüm sivil toplum kuruluşları olmak üzere Kayyım uygulamalarına karşı hukuki mücadelemizi yürüteceğimizi, İçişleri bakanlığının antidemokratik uygulamalarına derhal son vermesi gerektiğini buradan söylüyoruz” (ANKA)

CHP’li Esenyurt’tan sonra DEM Partili Mardin, Batman ve Halfeti belediyeleri ile CHP’li Ovacık beledisine de kayyım atandı

CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı, yerine kayyım atandı

Prof. Dr. Ahmet Özer, 31 Mart seçimlerinde CHP ve DEM Parti’nin “kent uzlaşısı” kapsamında, CHP’nin Esenyurt adayı olmuş ve yüzde 49 oy oranıyla belediye başkanı seçilmişti. Özer, 30 Ekim sabahı hakkında yürütülen “PKK/KCK örgüt üyeliği” soruşturması kapsamında ev baskınıyla 30 Ekim’de gözaltına alınarak tutuklandı. Yerine 31 Ekim’de

31 Ekim sabahı yerine kayyım atandı. Önceki geceye kadar Beyoğlu Kaymakamlığını yürüten Can Aksoy’un kayyım olarak atandığı İçişleri Bakanlığı’nca duyuruldu. Esenyurt Belediyesi’ne Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy’un getirilmesi kararı sonrasında Aksoy, İçişleri Bakanlığı’nca özel vekalet onayı ile İstanbul Vali Yardımcılığı’na terfi ettirildi.

CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı: Soruşturma 3 ay önce başlatılmış, 10 yıllık inceleme yapılmış

Ahmet Özer’in ifadesi ortaya çıktı: Hepsi uydurma, kayyım atanmasının alt yapısı oluşturuldu; Remzi Kartal Van vekiliydi, aynı aşirete mensubuz, ailesini tanırım


Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atandı!

İçişleri Bakanlığı tarafından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne, Batman Belediyesi’ne ve Şanlıurfa’nın Halfeti belediyelerine 4 Kasım’da kayyım atadı. Van’da belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına karşı yapılan protestoya polis müdahale etti, 4 kişi gözaltına alındı.

DEM Parti: Mesajı aldık, bunların derdi iç barış değil, sanmasınlar ki halkımız boyun eğecek!

Polisler, sabah saatlerinde belediye binalarını ablukaya aldı. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan ve Batman Belediye Başkanı Gülistan Sönük görevden alındı.

“Milyarlarca lira borç bıraktılar” iddialarından sonra yeniden kayyım dönemi

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne, Batman Valisi Ekrem Canalp Batman Belediyesi’ne, Halfeti Kaymakamı Hakan Başoğlu Halfeti Belediyesi’ne kayyım olarak atandı.

 DEM Partili Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atanmasına tepki yağıyor; “Bu darbe demokrasiye yapılmıştır”

 

Mardin Büyükşehir Belediyesi önünde gerginlik

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından belediye önüne gelen vatandaşlarla polisler arasında arbede yaşandı. 

Bakanlıktan açıklama 

İçişleri Bakanlığı, DEM Partili belediyelerde başkanların görevden alınma gerekçelerini açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün Kobani davasında 10 yıl hapis cezası alması gerekçe gösterildi. Açıklamada Türk hakkında henüz bir karar kesinleşmemiş dava ve soruşturma gerekçe olarak sunuldu.

TIKLAYIN –

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk kimdir; neden görevden alındı?

TIKLAYIN – Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan kimdir; neden görevden alındı?

TIKLAYIN – Özgür Özel’den DEM Partili belediyelere kayyım atanmasına ilk tepki: Zihni bozuk, kalbi kötü, eli kirli, utanmaz arlanmaz bir pişkinlikle muhatabız!

Batman Belediyesi’nde arbede

Batman Belediyesi’ne atanan kayyımı protesto etmek için vatandaşlar, belediye önüne geldi. Belediye binasına yönelen vatandaşlar ile polis arasında arbede yaşandı. DEM Parti Batman İl Örgütü herkesi belediye önüne gelerek, iradesine sahip çıkmaya çağırdı.

 


DEM Partili Tunceli Belediyesi ile CHP’li Ovacık Belediyesi’ne de kayyım atandı! 

 

22 Kasım’da ise Tunceli Belediyesi ve Tunceli’nin Ovacık Belediyesi’ne kayyım atandı. DEM Partili Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak görevden alındı, yerine Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, kayyım olarak atandı. Görevden alınan CHP’li Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün yerine de Ovacık Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen kayyım olarak atandı. 

Yerine kayyım atanan DEM Partili Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak, polis bariyerleriyle çevrelenen belediye önünde yaptığı açıklamada, görevden alma tebligatını imzalamadığını söyleyerek, “Bu yetkiyi hiçbir tebligat elimizden alamaz” dedi. Karara sert tepki gösterek Konak, “Belediyenin bütün kurumları işgal edilmiş. Faşizmin fotoğrafı budur. AKP-MHP iktidarının fotoğrafı budur. İrade gaspı budur” ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN – Yerine kayyım atanan Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak: Belediyemiz işgâl altında, Dersim halkının iradesine saldırıdır! AKP-MHP iktidarının fotoğrafı budur!

TIKLAYIN – DEM Parti’den kayyım tepkisi: Sadece darbeciliğinizi tescilliyor, suçlarınızı ağırlaştırıyorsunuz

DEM Partili Bahçesaray Belediyesi’ne kayyım atandı

DEM Partili Van Bahçesaray Belediyesi’ne 29 Kasım tarihinde kayyım atandı. Belediye binası polis tarafından güvenlik çemberine alındı. Belediye önüne İçişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Bahçesaray Belediye Eş Başkanı Ayvaz Hazır‘ın “terör örgütüne üye olmamak ile birlikte terör örgütü adına suç işlemek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alması ve “örgü propagandasını yapmak” suçundan soruşturmasının devam etmesi nedeniyle görevden uzaklaştırıldığı ve Bahçesaray Kaymakamı Harun Arslanargun‘un kayyım olarak atandığı belirtildi. Hazır’a 9 yıl önce katıldığı bir basın açıklaması gerekçe gösterilerek hapis cezası verilmişti.

Daha önce 5 Haziran’da DEM Partili Hakkari, 31 Ekim’de CHP’li Esenyurt, 4 Kasım’da ise DEM Partili Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine de kayyım atanmıştı. 22 Kasım’da da DEM Partili Tunceli ve CHP’li Ovacık belediyelerine kayyım atandı. 29 Kasım’da ise DEM Partili Bahçesaray Belediyesi’ne kayyım atandı. Böylece 31 Mart seçimlerinin ardından yerine kayyım atanan belediye sayısı 8’e yükseldi.

Hakkari Belediyesi’ne de kayyım atanmıştı

31 Mart’taki seçimde Hakkari Belediye Başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış da yargılandığı dava kapsamında 3 Haziran’da Van’da gözaltına alınmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından aynı gün görevden alınarak yerine Vali Ali Çelik kayyım olarak atanmıştı. İçişleri Bakanlığı, görevden almaya ilişkin Akış hakkında “terör örgütü üyeliği” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılmış bir davayı ve sürmekte olan bir soruşturmayı gerekçe göstermiş, Akkış 5 Haziran’daki duruşmada ise 19 yıl 6 ay hapis cezası alarak tutuklanmıştı. 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir