Venüs geçmişte de yaşanabilir bir gezegen değilmiş

Bilim insanları, büyüklüğü ve yapısından dolayı Dünya’ya çok benzeyen “kardeş gezegen” olarak tanımlanan Venüs’ün, geçmişte hiçbir zaman yaşanabilir olmadığını ifade etti.

CEHENNEMİ ANDIRAN BİR GEZEGEN

ZME Science’ın haberinde yer alan bilgilere göre, Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, Venüs’ün, hiçbir zaman Dünya gibi özellikler taşımadığı aktarıldı. Gezegenin oldukça çorak, yaşanması imkansız ve “cehennemi andırır” bir gezegen olduğunu ifade ettiler.

“SIVI HALDEKİ SUYU BARINDIRAMAYACAK KADAR KURU BİR GEZEGEN”

Gezegendeki volkanik aktiviteler ve atmosfer kimyasının incelenmesi sonucunda, gezegenin oluşumunun ilk dönemlerinden itibaren bir kuruma sürecine girildiği, sonraki safhalarda da sıvı haldeki suyu barındıramayacak kadar kuru bir yapıya döndüğü aktarıldı.

Araştırmacılar, Dünya’daki volkanik püskürmelerin, çekirdeğin zengin su içeriğini gösterir şekilde çok miktarda su buharı içermesine karşın Venüs’ün volkanik gazlarının en fazla yüzde 6 oranında su barındırdığını, bunun da Venüs’ün iç katmalarında su bulunmadığına işaret ettiğini aktardı.

ÖTEGEZEGENLERDEKİ ARAŞTIRMALARA IŞIK TUTABİLİR

Araştırmanın baş yazarı, Cambridge Astronomi Enstitüsü doktora öğrencisi Tereza Constantinou ve ekibi de Venüs’ün başlangıçta muhtemelen kalın bir buhar atmosferiyle çevrelenmiş, erimiş bir gezegen olduğu, zaman geçtikçe yoğun Güneş radyasyonunun atmosferdeki hidrojeni yok ederek geride çorak, yaşanmaz bir toprak bıraktığı görüşünü ifade etti.

Ayrıca araştırmacı Constantinou, Dünya’ya en yakın gezegen olmasına rağmen Venüs’ün ötegezegen bilimi açısından önemli olduğunu söyleyerek “Eğer Venüs geçmişte yaşanabilir idiyse, bu, halihazırda bulduğumuz diğer (benzer) gezegenlerin de yaşanabilir olabileceği anlamına gelir. Fakat eğer Venüs hiçbir zaman yaşanabilir olmadıysa, bu, başka yerlerdeki Venüs benzeri gezegenlerin yaşanabilir koşullar veya yaşam barındırma açısından daha az aday olmasına neden olur.” dedi.

Söz konusu araştırma Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir