Volkswagen’in Almanya’daki dokuz otomobil ve parça fabrikasında, işçilerin Pazartesi günü başlattığı birkaç saatlik grevler, üretimi durma noktasına getirdi. Grevler, otomobil üreticisinin Almanya’daki operasyonlarının geleceği konusunda işçi ve yönetim arasındaki çatışmanın derinleştiği bir dönemde başladı. Wolfsburg’daki Volkswagen genel merkezinde binlerce kişi toplandı, Hannover, Emden, Salzgitter ve Brunswick gibi diğer fabrikalarda da gösteriler yapıldı.
‘GREVİN UZUNLUĞU VOLKSWAGEN’İN SORUMLULUĞUNDA’
Volkswagen’in ana fabrikasında gerçekleştirilen iki saatlik grev, üretim hatlarını etkileyerek, ikonik Golf modelinin de aralarında bulunduğu yüzlerce otomobilin üretilememesine neden oldu. Sendika kaynakları bu grevlerin gelecekte daha geniş kapsamlı eylemlere dönüşebileceğini belirtti.
IG Metall sendikası adına müzakereleri yürüten Thorsten Groeger, “Bu grevin ne kadar uzun ve ne kadar yoğun olması gerektiği, müzakere masasında Volkswagen’in sorumluluğundadır” diyerek şirketi sorumluluk almaya çağırdı.
İŞÇİLERE YÜZDE 10’LUK ÜCRET KESİNTİSİ
Volkswagen, işçilerin grev hakkına saygı duyduğunu belirterek, tedarik zincirini sürdürebilmek ve grevin etkilerini en aza indirmek için önlemler aldığını açıkladı. Ancak, geçtiğimiz hafta sendikanın önerdiği tasarruf önlemleri ve ikramiyelerden feragat etme teklifini reddeden Volkswagen, maliyetleri düşürme ve kârı artırma amacıyla işçilere yüzde 10 ücret kesintisi önerdi.
Grevlerin şiddeti arttıkça, şirket Almanya’daki fabrikalarını kapatma tehdidinde bulundu. Grevlerin, Volkswagen’in pazar payını koruma ve rekabet gücünü artırma amacıyla uyguladığı maliyet kesintileriyle daha da derinleşmesi bekleniyor.
Volkswagen Sachsen GmbH’ye bağlı Zwickau fabrikasının da dahil olduğu elektrikli araç üreten fabrikalar için de grev çağrısı yapılırken, işçi sendikaları, uzun vadeli bir plan sunulmayan tekliflere karşı direnişlerini sürdüreceklerini belirtti. Yeni iş sözleşmesi müzakerelerinin 9 Aralık’ta devam edeceği ifade ediliyor.