Walt Disney’den cinsiyet eşitsizliği davasına uzlaşma teklifi

Dünyaca ünlü Walt Disney şirketi cinsiyet eşitsizliği davası ile karşı karşıya. Şirket hakkında açılan davada, davacı kadınlar, Kalifornia’da sekiz yıllık bir süre zarfında erkek meslektaşlarından 150 milyon dolar daha az kazandığını iddia etti.

2019 yılında, LaRonda Rasmussen isimli çalışan aynı iş unvanına sahip altı erkeğin kendisinden çok daha fazla kazandığını, bunlardan birkaç yıl daha az deneyime sahip olan ve kendisinden yılda 20 bin dolar daha fazla kazanan bir adamın da dahil olduğunu öğrendikten sonra şirket hakkında dava açıldı.

DISNEY’İN 9 BİN ÇALIŞANI DAVACI OLDU

Eğlence şirketinin yaklaşık 9 bin mevcut ve eski kadın çalışanı da davaya katıldı. Disney toplu davayı durdurmaya çalıştı ancak bir yargıç geçen Aralık ayında davanın devam edebileceğine karar verdi.

Hukuk firmalarından Andrus Anderson’dan avukat Lori Andrus, dünkü açıklamasında, “Rasmussen’i ve dünyanın en büyük eğlence şirketlerinden biri olan Disney’e karşı bu ayrımcılık davasını açan kadınları şiddetle takdir ediyorum. Disney’deki ücret eşitsizliğini artırmak için kariyerlerini riske attılar.” dedi.

Disney daha önce davanın iddialarını ve bulgularını yalanlamıştı.

KADINLARA ERKEKLERE GÖRE YÜZDE 2 DAHA AZ ÜCRET ÖDENDİ

Dava ayrıca, Disney’in Nisan 2015’ten Aralık 2022’ye kadar olan insan kaynakları verilerinin analiziyle de desteklendi ve kadın Disney çalışanlarına erkek meslektaşlarından yaklaşık yüzde 2 daha az ücret ödendiği bulundu. Analiz ise, California Üniversitesi Irvine profesörü ve çalışma ekonomisti David Neumark tarafından yürütüldü.

DISNEY 3 YIL BOYUNCA ÇALIŞMA EKONOMİSTİ TUTACAK

Davacıları üç hukuk firması temsil etti. Hukukçuların açıklamasına göre, anlaşmanın bir parçası olarak Disney, başkan yardımcısı seviyesinin altındaki tam zamanlı, sendikasız Kaliforniya çalışanları arasında ücret eşitliğini analiz etmek ve farklılıkları gidermek için üç yıl boyunca bir çalışma ekonomisti tutmayı da kabul etti. Kaliforniya eyalet mahkemesine sunulan uzlaşma anlaşması henüz karara bağlanmadı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir