WSJ’den ‘Esad’ iddiası: ‘Türkiye’yi müdahale etmeye çağırdı’

Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı gruplar ve Suriye ordusu arasındaki çatışmalar 27 Kasım’dan bu yana sürüyor. Cihatçı gruplar, Halep ve Hama’nın kontrolünü ele geçirip Humus’a doğru ilerlerken, Suriye ordusunun Deyr el Zor’un kontrolünü Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bıraktığı iddia ediliyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkeden ayrıldığı ileri sürülse de The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Suriyeli güvenlik kaynakları ve Arap yetkililere dayandırdığı haberine göre, Esad’ın eşi ve çocukları geçen hafta Rusya’ya gitti; Esad’ın kendisi ise halen Suriye’de.

Gazetenin iddiasına göre, Mısırlı ve Ürdünlü yetkililer, Esad’ı ülkeden ayrılmaya ve muhalefetin de dahil olduğu bir geçici konsey oluşturmaya çağırdı. Ürdün’ün ABD’deki Büyükelçiliği ise Ürdünlü yetkililerin böyle bir çağrı yaptığını reddetti. İddiaya göre, Esad’ın kendisi de Türkiye’den ‘isyancıları durdurmak için’ müdahale etmesini istedi. Suriye Devlet Başkanı’nın aralarında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Ürdün ve Irak’tan silah ve istihbarat yardımı istediği ancak bu talebinin şu ana kadar reddedildiği de iddia edildi.

NYT: İRAN, ASKERİ YETKİLİLERİNİ VE PERSONELİNİ TAHLİYE EDİYOR

ABD’nin The New York Times (NYT) gazetesi ise Suriye’deki çatışmalara ilişkin bir haberinde, İran’ın askeri komutanları ile personelini 6 Aralık Cuma günü itibarıyla Suriye’den tahliye etmeye başladığını yazdı. Gazetenin bölgesel yetkililer ve üç İranlı yetkiliye dayandırdığı haberine göre, komşu Irak ve Lübnan’a tahliye edilenler arasında İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü’nden üst düzey komutanlar var.

İkisi Devrim Muhafızları Ordusu’nda olmak üzere üç İranlı yetkili, gazeteye yaptığı açıklamada, muhafız personelinin, bazı İranlı diplomatik çalışanların, bu kişilerin ailelerinin ve İranlı sivillerin de tahliye edildiğini anlattı. Kimliklerinin gizli kalması koşuluyla konuşan yetkililer, İranlıların dün sabah itibarıyla Suriye’den ayrılmaya başladığını kaydetti. Şam’daki İran Büyükelçiliği ve Devrim Muhafızları üslerinde tahliye talimatı verildiği iddia edilen haberde, bazı büyükelçilik çalışanlarının ülkeden ayrıldığı belirtildi.

Habere göre, bazı kişiler uçak ile başkent Tahran’a giderken, diğerleri karayolu ile Lübnan, Irak ve Suriye’nin Latakya limanına gitti. İranlı yetkililer, Suriye ordusuna danışmanlık etmek için konuşlandırılan Kudüs Gücü’nden iki üst düzey generalin Irak’a gittiğini aktardı.

BLOOMBERG: RUSYA’NIN ESAD’I KURTARMA PLANI YOK

Bloomberg haber sitesi ise Rusya’nın Esad’ı kurtarma planının olmadığını iddia etti. Kremlin’e yakın bir kişiye dayandırılan haberde, “Rusya’nın Esad’ı kurtarma planı yok ve ordunun mevzilerini terk etmeye devam etmesi halinde böyle bir planın ortaya çıkacağını görmüyor” denildi. Haberde Şam’daki Rusya Büyükelçiliği’nin ülkedeki vatandaşlarından halen varken ticari uçuşlarla ülkeden ayrılmasını istediği hatırlatıldı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, cihatçı grupların saldırılarının başlamasının ardından ilk açıklamasını 30 Kasım Cumartesi günü yapmıştı. Esad, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayid Al Nahyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, Suriye Devlet Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, Esad ve Nahyan’ın Suriye’deki son gelişmeleri ve bölgesel konuları ele aldıkları duyurulmuştu. Açıklamada, “Başkan Esad görüşmede Suriye’nin istikrarını ve toprak bütünlüğünü tüm teröristlere ve onları destekleyenlere karşı savunmaya devam ettiğini; müttefikleri ile dostlarının yardımıyla onları mağlup ve yok etme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı” ifadelerine yer verilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir