Yapay Etin Nasıl Üretildiğini Biliyor muydunuz? Adım Adım Anlattık!
Uzun zamandır tartışılan bir konuyla karşınızdayız. Zira yapay etlerle ilgili insanlar arasında birden fazla görüş hakim. Bazıları ”Yapay et şart” derken, bazıları ”Asla gerçeğinin yerini tutmaz, gerek yok” demeyi tercih ediyor. Ayrıca pek çok kişi yapay etlerin laboratuvar ortamında nasıl üretildiğini merak ediyor.
Peki, siz yapay etlerin nasıl üretildiğini biliyor musunuz? Gelin, birlikte öğrenelim!
Öncelikle basit bir tanımla başlayalım ki, ”Yapay et de nedir yahu?” diyecek okurlarımız konuyu biraz daha iyi anlayabilsin. Laboratuvar ortamında üretilen yapay et, hayvan hücreleri ya da doku örnekleri kullanılarak elde edilen bir tür et ürünü olarak tanımlanabilir.
Geleneksel et üretim yöntemlerine alternatif olarak geliştirilen bu yöntem, aynı zamanda kültürlü et (cultured meat) ve hücre bazlı et (cell-based meat) isimleriyle de biliniyor.
Evet, ilk bakışta şaşırtıcı gelse de hücre kültürü ve biyoteknoloji kullanılarak laboratuvar ortamında et üretimi yapılabiliyor.
Normalde canlı bir hayvanın kesilmesiyle elde edilen etler, bu yöntemle birlikte farklı şekilde üretiliyor.
Geleneksel yöntemlerin aksine yapay etlerin üretimi, bir hücrenin alınması ve doku ya da kas hücrelerinin laboratuvar ortamında çoğaltılması yoluyla gerçekleştiriliyor.
Birden fazla tekniğin kullanıldığı üretim sürecinde, önce hangi tür hücrelerden etin üretileceğine karar veriliyor. Bu noktada hayvanların kas hücreleri, kök hücreleri ya da doku örnekleri kullanılıyor.
Seçilen hücreler, uygun koşullar altında kültürlenmeye başlıyor. Daha sonra üç boyutlu bir doku yapısı oluşturmak için çoğalan hücreler bir araya getiriliyor. Bu arada, söz konusu doku yapısının gerçek etin yapısına benzer bir yapıda olması için gerekli çalışmalar yapılıyor.
Doku mühendisliği teknikleri kullanılarak bir iskelete yerleştirilen hücreler, doğru ortam koşullarında büyümeleri için bırakılıyor.
Bu doku yapısının laboratuvar ortamında olgunlaşması sağlanıyor. Olgunlaşan doku yapısının hasat edilmesi ve laboratuvar ortamında yapılan son işlemlerle birlikte nihayet yapay et elde edilebiliyor. İşte, genel olarak üretimde böyle bir süreç izleniyor!