Yapay zeka tespit etti: Dünyanın en ünlü tablolarından birinde gizemli ressam detayı

‘Madonna della Rosa’ Rönesans’ın en önemli sanatçılarından biri olan Rafael’in en ünlü tablolarından sayılıyor. Bir yapay zeka sistemi, tablo hakkında yüzyıllardır süren tartışmalara nokta koyar nitelikteki tespitiyle gündeme oturdu.

Madonna della Rosa, Rafael’in kariyerinin son dönemlerinde ortaya çıkmış bir Rönesans tablosu. Tabloda Meryem, İsa, Yusuf ve Yahya birlikte tasvir edilerek aile birliği ve kutsal bağlılık temaları yansıtılıyor. Canlı renkleri, figürlerin yumuşak tasvirleri, ışık gibi detaylarıyla öne çıkan eser, sanatçının olgunluk dönemi başyapıtı olarak da anılıyor: 1518-1520 arasında yapıldığı düşünülüyor.

Ünlü tablonun sol üst köşesinde yer alan Aziz Yusuf’un yüzü, yüzyıllardır tartışma konusu oldu. Tablonun Rafael’e ait olup olmadığı 1800’lerin ortalarından beri sorgulanırken, yapay zekanın analizi önemli bir tespitte bulundu: Yusuf’un yüzü büyük ihtimalle başka bir sanatçı tarafından çizilmiş…

Bradford Üniversitesi’nden matematikçi ve bilgisayar bilimci Hassan Ugail, “Derin özellik analizi kullanarak, bilgisayarı fırça darbelerinden, renk paletine, gölgelendirmeye ve eserin her yönüne kadar Rafael’in tarzını çok ayrıntılı bir şekilde tanıması için eğitmek amacıyla, orijinal Rafael tablolarını kullandık. Bilgisayar, insan gözünden çok daha derin, mikroskobik düzeyde görebiliyor” diyor.

Araştırmacılar, tablodaki unsurları Rafael’in doğrulanmış eserlerinde bulunan unsurlarla karşılaştırmak için özel bir algoritma tasarladı. Microsoft’un ResNet50 çerçevesine dayanan ve Support Vector Machine tekniğiyle geliştirilen bu yapay zeka analizi, mikroskobik düzeydeki nüansları ayırt edebiliyordu. Teknoloji daha önce Rafael’in eserlerini tanımlamada yüzde 98 doğruluk göstermişti.

Bu çalışma için ekip, tablodaki bireysel yüzleri analiz etme gibi yenilikçi bir adım attı. Meryem, İsa ve Yahya’da Rafael’in stilinin açık işaretleri görülürken, Yusuf’un yüzünde tutarsızlıklar öne çıktı.

“Della Rosa’yı bir bütün olarak test ettiğimizde sonuçlar kesin değildi” diyen Ugail, “Bu yüzden, daha sonra ayrı parçaları test ettik ve resmin geri kalanının Rafael’a ait olduğu doğrulanırken, Yusuf’un yüzü ‘büyük ihtimalle Rafael’a ait değil’ sonucu ortaya çıktı” diye ekliyor.

Gizemli ressam hakkında çeşitli teoriler var: Kanıtlar Rafael’in en yetenekli öğrencilerinden biri olan Giulio Romano’nun tabloya katkıda bulunmuş olabileceğini gösteriyor. Sanat eleştirmenleri uzun zamandır Aziz Yusuf’un yüzünün diğer figürlere kıyasla daha az rafine göründüğünü belirtiyor. Yapay zekâ analizi bu teoriyi güçlendirirken, Yusuf’u resmeden sanatçının kimliğini kesin olarak doğrulayamıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir