‘Yargı mensuplarını kimse tehdit edemez’
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2025-2029 dönemini kapsayan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde 5 amaç, 4 hedef ve 264 faaliyetin yer aldığını açıklayarak “Etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi inşa edeceğiz” dedi. Beştepe’deki Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı’na katılan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
KENDİNİ DOKUNULMAZ GÖRENLER: Yargı makamının itibarına halel gelmemesi ve toplumun adalete olan inancının sarsılmaması, bizim için her türlü mülahazanın üzerindedir. Eski Türkiye’nin imtiyazlı çevreleri bunu halen hazmetmekte zorlansa da, ‘üstünlerin hukukunun’ egemen olduğu vesayetçi yapıdan ‘hukukun üstünlüğünü’ referans alan âdil bir yargı sistemine geçiş sağlanmıştır. Hukuk karşısında kendini dokunulmaz görenler, şu gerçeği er ya da geç kabullenecektir; hiç kimse hukukun üstünde değildir, layüsel değildir, imtiyazlı değildir.
YARGIYA PARMAK SALLAYAMAZ: Kanunun verdiği yetkiyle hukuksuzlukların peşine düşen yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, mahkemeler üzerinde baskı kuramaz, yargı camiamıza parmak sallayamaz. Geçmişte yargı mensuplarını hain terör saldırılarında kaybetmiş bir ülke olarak, hakim ve savcılarımız ile ailelerinin hedef gösterilmesini asla tasvip etmiyoruz. Mahkeme kararlarını, gerekli nezaketi göstererek, eleştirebilirsiniz. Ama, bu ülkenin anamuhalefet partisi de olsanız, çıkıp kameralar önünde hukuk insanlarına, hem de çok yakışıksız, çok pervasız biçimde tehditler savuramazsınız.
264 FAALİYET YER ALIYOR: Yeni Yargı Reformu Stratejisi’yle adaletin etkinliğine ve yargı mekanizmalarının ihtiyaçlarına yönelik yeni politikaları belirledik. 5 amaç, 4 hedef ve 264 faaliyetin yer aldığı 4. Strateji Belgemizle, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını daha da güçlendirmeyi, vatandaşlarımızın hukuki güvenliğini daha da kuvvetlendirmeyi, yargılamaların zamanında ve makul sürede tamamlanmasını, çözüm merkezli ve öngörülebilir bir adalet sistemi oluşturmayı, yargılama usullerini sadeleştirerek verimliliği artırmayı, yargıya ilişkin güven ve memnuniyeti daha da yükseltmeyi, onarıcı ve telafi edici adalet uygulamalarını yaygınlaştırmayı, ceza adaleti sisteminin etkinlik ve caydırıcılığını tahkim etmeyi ve adalet hizmetleri ile adli bilimlerde dijital dönüşümü hızlandırmayı hedefliyoruz. En önemli önceliklerimizden biri, makul sürede yargılanma hakkı güvencelerinin artırılmasıdır.
SİVİL ANAYASA ÇALIŞMALARI HIZLANACAK: ‘Hukukun Üstünlüğünü Esas Alan, Gecikmeyen ve Öngörülebilir Bir Adalet Sistemi’ vizyonu ile hazırladığımız Yeni Strateji Belgesi ile, etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi inşa edeceğiz. Uzlaştırıcı, birleştirici, özgürlükçü, toplumun tüm kesimlerini kuşatan yeni ve sivil bir Anayasa çalışmalarımıza hız vereceğiz.
Trafikte saldıranların ehliyetine el konacak
Strateji belgesinde yer alan bazı önemli başlıklar şöyle:
■ Yeni bir insan hakları eylem planı hazırlanacak.
■ Uyuşturucu kullanma ve ticareti suçu için ihtisas mahkemeleri kurulacak.
■ Temyiz ve istinaf süreçleri en geç 6 ayda sonuçlandırılacak.
■ İstisnai hallerde duruşmalar en fazla 2 ay ertelenebilecek.
■ Hukuk fakültelerine girişte başarı sıralaması yükseltilecek.
■ Maktu oranlı denetimli serbestlik uygulaması yeniden değerlendirilecek.
■ Trafikte işlenen suçlar ile trafik güvenliğini tehlikeye uğratan kabahatlerin yaptırımları yeniden belirlenecek.
■ Trafikte saldırı amacıyla araçtan inme gibi davranışlar, sürücü belgesinin geri alınması da dâhil olmak üzere müstakil yaptırıma bağlanacak.
■ Nişan, düğün ve asker uğurlamalarında ses ve gaz fişeği atabilenler de kapsama alınarak silahla ateş eden kişilere verilecek cezalar artırılacak.
■ Maddi sonuçları da göz önüne alınarak taraflar ile çocukların hak ve menfaatine uygun yeni bir boşanma usulüne ilişkin çalışma yapılacak.
■ Şiddet içermeyen aile uyuşmazlıklarında aile arabuluculuğu sistemi getirilecek.
■ Alacaklı-borçlu dengesini gözetecek yeni bir icra ve iflas kanunu hazırlanacak.
Ruanda ile 4 iş birliği anlaşması imzalandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ile görüştü. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Ruanda ile 4 iş birliği anlaşması imzalandı. Erdoğan, “Afrika kıtasıyla ilişkilerimizi, Afrika ortaklık politikamız temelinde bütüncül, kurumsal ve sistematik bir çerçevede ilerletiyoruz. Kazan-kazan temelinde kıtanın istikrarına ve kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.