T24 Haber Merkezi
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargıda yeni düzenlemelere dair açıklama yaptı. Artık duruşmalar iki aydan fazla ertelenemeyecek ve ‘Tahrik indirimi’ oranları değişecek.
Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenirken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yeni düzenlemelere ilişkin bilgiler verdi.
Bu düzenlemelerden biri kadına yönelik şiddet ve cinayet davalarında gündeme gelen ve kamuoyunun tepkilerine neden olan ‘haksız tahrik indirimleri’.
Türkiye gazetesinin haberine göre; Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kadına yönelik şiddet ve cinayet davalarında gündeme gelen ve kamuoyunun tepkisini çeken ‘haksız tahrik indirimi’yle ilgili, “TCK’da bir düzenleme yapmayı düşünüyoruz. Biz bir taslak önerisi sunacağız. Haksız tahrik indiriminin oranları bakımından yeniden bir değerlendirme yapılacak” dedi.
Haksız tahrik indirimi nedir? TCK’nın ‘Haksız tahrik’ başlıklı 29’uncu maddesinde “Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli eylemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 18 yıldan 24 yıla ve müebbet hapis cezası yerine 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verileceği” hükme bağlanıyor. Diğer hâllerde verilecek cezanın ise dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilmesi öngörülüyor. |
Yargılama süresi kısalacak
Yargıdaki bir diğer düzenleme ise uzun yargılama süreleriyle ilgili olacak. Yine Türkiye’nin aktardığına göre; duruşmalar iki aydan fazla ertelenemeyecek. İstinaf süreci en fazla altı ay sürecek
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, özellikle aile hukukuyla ilgili davaların uzun sürdüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bu konuda özellikle istinaf sürecinin hızlandırılması, uzun süren davaların sona erdirilmesiyle ilgili birtakım çalışmalarımız var. Hedef süre uygulamalarındaki sürelerin yeniden değerlendirilmesi, hedef süreye uymayan hâkim ve savcılarla ilgili teftiş mekanizmasının ve disiplin süreçlerinin daha etkin hâle getirilmesiyle ilgili çalışmalarımız var. Hatta şunu söylüyoruz: ‘İstinaf mahkemelerinde altı aydan fazla sürmesin’ diyoruz. Duruşmaların iki aydan fazla ertelenmemesini önereceğiz yargı reformu belgemizde. Bir duruşma başladığında dava sonuçlanıncaya kadar kesintisiz sürmesi lazım”